20 Април 2024, 17:13 Днес (0) | Вчера (10)

Задържаните преди месец терористи във Великобритания ги издънила застраховката

02 Август 2012 14:52 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 2 август 2012, 14:54
Под лиценза на creativecommons

Според полицията групата е подготвяла терористична атака за годишнината от сериията взривове в Лондон от 7 юли 2005 година

Може ли една полица „Гражданска отгооворност” или по-точно липсата й да предотврати възможен терористичен акт. Оказва се че може. Точно това се е случило в началото на миналия месец, когато новината, че британската полиция е арестувала група от няколко човека по подозрения, че подготвят терористичен акт, обиколи света.

На 5 юли британски полицаи спират за рутинна проверка безличен автомобил на излизане от Лондон. Шофьорът обаче бил без задължителната „Гражданска отговорност”. Това обстоятелство доведе до цяла верига събития, които позволиха на властите да предотвратят насилие в навечерието на откриването на Олимпиадата.

Полицията спряла автомобила за проверка на магистрала М1, която съединява британската столица с Лийдс. След като станало ясно, че колата е без застраховка, тя била откарана на специална стоянка, а пътниците и шофьорът били пуснати да си ходят.

Няколко дни никой не се сещал за изоставената кола, но когато от полицията все пак решили да я обискират, с изумление открили оръжие и боеприпаси.

Последвала незабавна реакция – седем човека били арестувани. Шестима от тях са на възраст между 23 и 27 години, а единствено седмият е на 43-годишна възраст. Всичките живеят в района на Западен Мидланд

Според полицията групата е подготвяла терористична атака за годишнината от сериията взривове в Лондон от 7 юли 2005 година. Тогава в лондонското метро бяха взривени три мотриси, както и един автобус отвън. От взривовете загинаха 52 човека.

Затова в съобщението на британската полиция се подчертава изрично, че арестите не са свързани с започналите вече летни Олимпийски игри

В следващите дни последваха нови арести. На трима от задържаните впоследствие бяха връчени обвинения в подготовката на терористични актове.

Обвиненията включват изработване на самоделни взривни устройства, придобиването на огнестрелно оръжие и закупуването на автомобили, необходими за осъществяване на терористични планове.

 Тримата обвинени - Джуъл Удин, на 26 години, Омар Мохамад Хан, на 27 години, и Мохамад Насин, на 23 години, са от Бирмингам. Тримата бяха задържани заедно с още четирима души, които остават в ареста и срещу които разследването продължава.

През последните месеци във Великобритания бяха задържани общо 14 души по подозрения, че са замесени в терористична дейност. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив