16 Април 2024, 15:30 Днес (8) | Вчера (10)

Кандидатите за шофьори вече полагат изпити в изолатори

02 Март 2017 09:11 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 март 2017, 09:15
Под лиценза на creativecommons

На 1 март влязоха в сила новите правила срещу измамите в даването на книжки

Листовките на изпита за кандидат-шофьори вече се решават само в специални кабинки. Преди да влезе в "изолатора", всеки кандидат се проверява по три пъти за електронни устройства. Всяко движение по време на изпита се следи онлайн с камера. Това е част от мерките, които бяха обявени преди година от транспортното министерство и ДАИ срещу изпитните измами, но от 1 март те вече са факт и се прилагат в цялата страна, пише в. "Сега".

"В общо 28 държавни изпитни центъра вече се монтира изцяло новата електронна система за провеждане на теоретичните проверки", съобщи за в. "Сега" Красимир Калайджиев, шеф на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА или старото ДАИ, б.а.). Те са в 27-те областни дирекции на агенцията, а в София - в централата на ведомството. Изпитът се провежда в специална кабинка. Изпитният терминал е ограден от 3 плътни непрозрачни прегради и е оборудван с няколко системи за проверка.

Всеки кандидат-шофьор минава през няколко стъпки, преди да започне изпита. Първо в специален шкаф се заключват връхните дрехи, личните вещи и джиесемът на курсиста. Следваща стъпка е преминаване през скенер, който проверява дали не носи някакво електронно устройство - при наличие на такова "алармата" започва да пищи. Втората "електронна" проверка е с устройство, което "обхожда" тялото и също сигнализира, ако в дрехите има каквато и да е техника. Проверява се и самоличността - на няколко пъти системата снима кандидата и сверява кадъра от началото с тези по време на изпита. Това пък се прави срещу размяната на изпитваните - често ползвана практика, при която се явяват т.нар. професионални изкарвачи на изпити.

Дори и при въвеждането на таблетите се оказа, че кандидати си ги разменят и така знаещият отговаря на въпросите вместо реалния кандидат. "Затова в процеса на решаване на листовката автоматично системата прави сравнение на образа", обясни още Красимир Калайджиев. На изпитния терминал над кабинката пък има огледало, с него се следи за пищови под масата. Кабинетите са опасани с камери, които предават директно в центъра за контрол на агенцията. Така квестори следят на място, а инспектори наблюдават онлайн за евентуални измами. Преди видеопроверките се правеха на случаен принцип на записите от изпитите.

Новата система струва около 1 млн. лв. и е финансирана от бюджета. Тя позволява изпити да се провеждат всеки ден, а не както досега, предимно в понеделник и вторник, обясниха още от ИААА.

От агенцията припомниха, че решаването на листовките само в техни зали се провежда от август миналата година. В частните школи за обучение вече върви само подготовката по теория, но не и препитването. Същите са и електронните листовки, които се решават на таблети. Реално в материала и въпросите няма нищо ново, промяната е в системата за контрол на изпита. Същата остава и цената зе изпита - 20 лева.

Поредната тотална реформа в сектора тръгна преди година, когато беше арестуван бившият шеф на ДАИ Цветелин Цветанов. Той се оказа на върха на корупционни схеми за измами и покупко-продажба на шофьорски книжки. В тайник в къщата на негов роднина бяха открити над 800 хил. лева, последваха поредица от арести на различни нива - от чиновници в администрацията до изпитващи и автоинструктори в цялата страна. През април 2016 г. бившият транспортен министър Ивайло Московски обяви пакет от мерки срещу порочните практики, които вече са факт.

Предишната реформа беше преминаването от хартиени листовки към решаване на електронни тестове на таблет. Таблетите правят снимки по време на изпита, за да се види дали на въпросите не отговаря някой друг. Но измамите не спряха - например за изпит проформа се записва и подсказвач, който помага на истинския кандидат. Или пък се разменят таблети - въпреки че устройството снима по време на изпита, ако то се наклони, се оказва, че снима тавана, а не курсиста.

КОНТРА

Инструктори се обявиха против промените, защото смятат, че и новите мерки няма да решат старите проблеми. От школите настояват изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. Те обаче потвърдиха тезата на транспортното министерство, че новите мерки няма да оскъпят курсовете. Сега цената на един шофьорски курс е между 250 и 950 лева. Обяви с евтини курсове крият опасности - ако платите 250 лева, после може да ви поискат още 3 пъти по толкова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив