25 Април 2024, 17:57 Днес (14) | Вчера (12)

Ресторанти в САЩ дадоха под съд застрахователи заради COVID-19

15 Февруари 2021 10:18 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 февруари 2021, 09:30

Две ресторантски вериги в Бостън обвиняват застрахователните си компании, че са били изоставени в пандемията сами да решават проблемите си

Две известни вериги ресторанти в столицата на американския щат Масачузетс -  Бостън, съдят своите застрахователни компании заради отказа им от обезщетение заради коронавирусната пандемия. Собствениците на ресторантите Glynn Hospitality Group и East Coast Tavern Group настояват за крупни обезщетения от Lloyd и RSUI заради загубите, нанесени от вируса. Заведени са две отделни дела, които съдържат едни и същи аргументи и факти и имат идентична формулировка на исканията. Адвокат Тъкър Мериган, който работи по случаите, коментира пред "Бостън Хералд", че заведенията плащат огромни суми за застраховки с надеждата, че са защитени срещу физическа загуба или вреди по застраховано имущество, както и срещу всички рискове, включително и такива, които не са пряко обвързани с действията на властите, но които засягат функционирането на всяко заведение. Ищците твърдят, че техните ресторанти са претърпели естествена значителна загуба на доходите вследствие на ковид и настояват за обезщетение. Според адвокат Меринган, онова, което съдът ще разглежда като най-важно от съда е дали пандемията се приема за "естествена вреда" за ресторантите, като застрахователните компании твърдят, че това не е така. Мериган посочва обаче, че ако според законите на Калифорния емисиите на въглероден диоксид са посочени като естествена вреда, то коронавирусът трябва да се третира по абсолютно същия начин. Коронавирусът е външна физическа сила, която влияе отрицателно върху хората и имуществото и причинява щети за ищците. Пандемията обхвана местата, в които се намират обектите на всеки от застрахованите през разглеждания период и създаде непосредствен риск за тях – нещо, което влиза в обхвата на застраховката, посочва още Мериган. Исковете не посочват конкретни суми, но адвокатът уточнява, че става дума за милиони долари. Нито една от застрахователните компании не е коментирала казуса.
Това не е първи случай, в които американска компания съди застраховател заради ковид. През юли м.г. подобен иск към своята застрахователна компания заведе Hampshire House, а решението на федералния съд се очаква да бъде оповестено съвсем скоро.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив