06 Май 2024, 21:10 Днес (0) | Вчера (1)

Скоростно приватизират ВМЗ Сопот

05 Юли 2012 14:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 5 юли 2012, 16:41

Проблемът с ВМЗ Сопот изплува преди месец. От синдикатите настояваха за спешно даване на разрешение от министерството за отпускането на заем, тъй като работещите над 3200 души не са получавали заплати от 22-ри май

Осигурили сме един милион лева за ВМЗ Сопот, за да се платят заплатите от април и остатъка от януари. Надявам се до вторник следващата седмица в ДВ да излезе официална информация за приватизацията на дружеството.

 

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти, цитиран от Агенция „Фокус”.

Проблемът с ВМЗ Сопот изплува преди месец. От синдикатите настояваха за спешно даване на разрешение от министерството за отпускането на заем, тъй като работещите над 3200 души не са получавали заплати от 22-ри май. Заради натрупани задължения към Националната агенция по приходите сметките на ВМЗ Сопот са блокирани от 2 години и плащанията по тях се извършват след приспадане на нужната сума по изплащане на задълженията. От министерството отказаха да подпишат за заема, тъй като е имало оферта само от 1 банка.

Ситуацията с ВМЗ Сопот е тежка от няколко години. Това не е нещо, което се случва в момента. Предприятието изпитва такива затруднения от поне три години, каза Добрев. Миналата година януари бе гласувана в Народното събрание стратегията за приватизация на ВМЗ, но процесът не бе започнал до миналата седмица. Добрев е разговарял с изпълнителния директор на Агенция за приватизация след приватизационен контрол и е направен график, по който да се проведе във възможно най-съкратени срокове процедурата за приватизация. По този график вчера надзорният съвет на Агенция по приватизация трябваше да вземе решение, с което да одобри оценките, да стартира процедурата. Вторник е началото на процедурата по приватизация на ВМЗ Сопот, обясни министърът.

Необходимо ни е дългосрочно решение на проблемите на предприятието. Не можем през няколко месеца да търсим средства за заплати, каза още Добрев. Това предприятие трябва да работи, там трябва да се осигурят постоянни и сигурни работни места за хората. В стратегията за приватизация има ангажимент – който и да купи дружеството, да запази дейността, да запази хората, които работят и да запази разходите за човешки ресурс, допълни той. Според министърът ще има интерес към това предприятие, защото въпреки неговата голяма задлъжнялост, това е предприятие в отбранителната индустрия.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8282
GBP 2.4796 2.4887 2.2865
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив