25 Април 2024, 17:51 Днес (14) | Вчера (12)

Поскъпват пратките, които пристигат у нас от страни извън ЕС

01 Юли 2021 09:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 юли 2021, 08:41

Идеята е европейският бизнес и бизнесът от трети страни да бъдат равнопоставени

От днес поскъпват пратките, които идват у нас от държави извън Европейския съюз, включително Великобритания и Китай.  Въвежда се така наречения нов ДДС пакет, който дава два нови режима, облекчаващи търговията с трети страни. Другото, което се променя, е, че отпада досегашният необлагаем минимум от 30 лева на пратка, т. е за всички пратки до 150 евро вече ще се дължи ДДС, обясни пред БНР  Вяра Генова от Агенция "Митници". "Вече ще се дължи ДДС и на пратките до 30 лева. Например, ако досега закупена от онлайн търговец в трета страна (Китай,  САЩ и др.) стока на стойност до 30 лева се е получавала без митнически формалности, директно на адрес на доставка, то за същата тази стока вече се дължи ДДС, което ще налага и извършването на митнически формалности (досега прилагани само за пратки над 30 лева). Досега за пратки до 30 лева не се дължаха никакви данъци, а за пратки от 30 до 150 евро се дължеше само ДДС, а над 150 евро – ДДС и мито. Вече за всички пратки до 150 евро от трети страни ще се дължи ДДС в размер на 20 процента.

Какво означава това за потребителите? Пакетът за ДДС в областта на електронната търговия предвижда възможност онлайн платформите или онлайн търговците да събират дължимото ДДС за стоки още в момента на поръчката, считано от днес. ДДС ще се начислява в размер с оглед държавата на доставка, заедно с цената на стоката и цената на доставката. Търговецът ще има ангажимент да декларира и заплати събрания ДДС на държавата членка по идентификация (регистрация), която след това го разпределя между държавите членки на получаване на стоките. По този начин гражданите предварително ще имат информация за разходите за доставка и дължимия данък.   Например, купувач – физическо лице от България, който пазарува от регистриран по IOSS онлайн търговец от трета страна, например САЩ Китай и др., заплаща предварително, при покупката ДДС в размер на 20% на онлайн търговеца/платформата за онлайн търговия. Стоката се доставя до адреса на получателя, като в общия случай той не дължи допълнителни такси, извън предварително обявените от търговеца. Впоследствие платформата/търговецът превежда сумата за ДДС към данъчните органи на съответната държава, в която ще се потребява стоката. В случай, че онлайн търговецът или онлайн платформата, на която се помещава той, не работят с IOSS, тогава задължението за митническо оформяне е на получателя на стоката. Това може да стане чрез: подаване лично на митническа декларация по електронен път или упълномощаване на друго лице (например доставчикът) като митнически представител/декларатор.

Новите режими, които се въвеждат от 1 юли и ще действат в целия ЕС, при който ДДС се събира още от онлайн магазина при самото пазаруване. Потребителите трябва да следят информацията на сайтовете, от които пазаруват". Идеята е европейският бизнес и бизнесът от трети страни да бъдат равнопоставени, подчерта Генова.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив