14 Май 2024, 05:26 Днес (0) | Вчера (12)

Народното събрание прие бюджета на здравната каса на първо четене

18 Ноември 2015 12:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 ноември 2015, 12:52
Булфото

Със 117 гласа за, 45 против и 15 въздържали се Народното събрание прие на първо четене проектът на Националната здравноосигурителна каса за 2016 г.

БСП и ДПС обявиха проектобюджета за провал на Министерството на здравеопазването в опита му да провежда реформи, за бутафорен документ, който гарантира единствено пациентите да получават досегашната услуга, но не и подобряване. Според депутатите - лекари Хасан Адемов от ДПС и Емил Райнов от БСП проектът нищо не се предвижда за намалението на хоспитализациите, за превенция на задлъжняването на болниците, за въвеждане на ред в лекарствената политика. 

"Бюджетът показва пълния провал на управляващите и конкретно на министерството в реформата на здравеопазването. Той не отразява гръмко прокламираните намерения за реформи и показва, че здравеопазването не е приоритет. Нисък е делът на публичните средства и това ще доведе до влошаване на качеството на обслужване и оказване на медицинска помощ", каза Райнов. Той  припомни данните на Световната банка според които делът на личните средства на пациентите за здравеопазване е 60% при 20% средно в ЕС и това е най-високият процент.

Адемов допълни, че приходите са подценени като не са отчетени очакваният ръст на БВП, на заетостта, на броя на осигурените и на повишението на доходите им. По думите му за скъпата болнична помощ са отделени най-много средства въпреки намеренията да се прехрърлят дейности към извънболничната, за която пък сумите са символични. Той определи проектобюджета като бутафорен и хаотичен, който не дефинира ясни здравни цели, а преследва предварително зададени фискални параметри.

Министърът на здравеопазването Петър Москов защити проектозакона с аргумента, че в него са заложени 129 млн. лв. повече приходи и съответно разходи, което означава увеличение от  4.2% спрямо тази година. "Тази държава - днешната, е с 5% по-коректна от всяка бивша държава", заяви Москов по повод критиките на опозицията и припомни, че миналогодишния бюджет, съставен при управлението на БСП и ДПС, е трябвало да бъде актуализиран накрая с 400 млн. лв. Той подчерта, че промяната във финансирането на здравеопазването е свързана не с количеството пари, а с начина, по който ще бъдат харчени, с причините за харченето и с контрола върху него.

След критика от Хасан Адемов, че ведомството все още не е готово с наредбите по променените закони за сектора, Москов увери, че приемането на всички наредби следва законовите срокове и ако изглежда, че има забавяне, то е свързано с течащите обществени обсъждания и законовите срокове за тях. До края на март той очаква държавата да разполага с тествана версия на електронния идентификатор, който да сложи ред в хоспитализациите и продажбите на лекарства, плащани от здравната каса изцяло или частично.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ подчерта, че е необходима демонополизация на здравната каса, което ще даде възможност за избор на пациентите и ще намали разходите. "Монополът на касата ви е проблемът а не законът, наредбите и бюджетът. Българинът има право на избор. Ако някой ми предложи по-добро лечение, имам право да го искам от осигурителя - плати ми, аз бях изряден към теб. А осигурителят отговаря: "Не стигат парите". Ти си ми взимал парите досега, държал си ми сметка дали плащам, а сега ми казваш, че не стигат. Тази система не може да работи така", заяви депутатът и призова всички парламентарни групи да подкрепят разбиването на монопола на касата. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив