12 Май 2024, 21:25 Днес (0) | Вчера (0)

Софтуерен робот, разработен от български екип, подсеща за важни медицински прегледи

20 Февруари 2018 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 февруари 2018, 10:58

Умният помощник е напълно безплатен и съществува от средата на декември

Българският интернет портал Ofertomed.bg и онлайн агенцията Digilab.bg създадоха първия по рода си у нас чатбот (софтуерен робот), който напомня за провеждането на профилактични прегледи или медицински изследвания. Той се нарича Healthy и представлява своеобразен изкуствен интелект, достъпен направо в чат канала към Facebook. "Умният" помощник е напълно безплатен и съществува от средата на декември. До момента над 450 българи вече са се възползвали от неговите услуги и мнозина го определят като много по-ефективен инструмент, в сравнение с напомнянето по електронна поща или sms.
Комуникацията с чатбота протича лесно и мнозина дори биха могли да се объркат, че общуват с истински човек. Софтуерният робот може да информира пациента кои са основните единадесет медицински прегледи от най-важно значение за него и при желание от негова страна може да го подсеща при определена периодичност, че е добре да отиде на преглед.
Разработката на Healthy е плод на усилена работа на два екипа, които са ръководени от Александра Русева и Росица Караджова. И двете решават, че новите технологии ще са от голяма помощ на всеки, който иска да се грижи за здравето си, но по една или друга причина пропуска най-важните годишни профилактични прегледи и изследвания.
"Чатботът Healthy има важна роля за повишаване общата здравна култура на потребителите и най-вече – за популяризиране на превантивния подход, който продължава да е подценяван от мнозина у нас. Доказано е, че навременното посещение примерно на мамолог или извършването на други важни прегледи може да бъде решаващо за здравето, а в някои случаи – дори за запазване живота на пациентите", заяви по този повод Росица Караджова, управител на сайта.
Проектът Healthy се намира в процес на непрекъсната доразработка и подобрение, като предстои неговите функционалности тепърва да се развиват. В близко бъдеще се очаква и превръщането му в пълноценно мобилно приложение, което ще е неразделна част от всекидневието ни. Разработчиците на безплатната услуга очакват до края на 2018 година да ангажират около 10 000 българи с идеята за здравна профилактика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 10 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8224
GBP 2.4796 2.4887 2.2743
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив