28 Март 2024, 14:10 Днес (8) | Вчера (12)

Белгийски град въвежда трудова повинност за бежанците

02 Септември 2015 16:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 2 септември 2015, 13:26
Под лиценза на creativecommons

Белгийски град обяви, че ще иска от бежанците да работят за хляба и подслона си

Маркдал, недалеч от Брюж, ще използва новодошлите в приемния си център за общинските дейности. Те ще боядисат общежитието си, ще събират боклука, ще участват в поддръжката на общинските градинки и ще помагат в старческия дом. Пришълците с образование ще бъдат използвани по предназначение. Трудовата повинност ще се прилага както към хората, които имат вече бежански статут, така и към тези, които очакват молбите им да бъдат разгледани.

Междувременно ситуацията в Брюксел е на път да излезе извън контрол, тъй като властите не могат да се справят с бежанския натиск. Импровизирани палаткови лагери превзеха градинките в различни части на града.

ЕК ще отпусне на държавите-членки, които се съгласят да приемат бежанци, по 6000 евро за всеки имигрант. Брюксел насърчава преразпределението на пристигнали и регистрирани вече имигранти, след като не успя да прокара задължителната квота, предаде БЛИЦ.

Всеки ден над 3000 имигранти влизат само в Унгария, а само за изминалата седмица над 23 000 са пристигналите в Гърция. ЕК смята, че всяка държава може да реши сама с какви средства да опазва външните граници на Шенгенското пространство, но оцени издигането на бодлива тел по границите на Унгария като грешно послание.

Бежанците трябва да бъдат разпределени в Европейския съюз по справедлив начин, в зависимост от възможностите на всяка една от държавите членки, заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в Берлин с испанския премиер Мариано Рахой.

Вълната от бежанци се пренася все по-отчетливо на север и залива драматично няколко страни от Централна и Западна Европа, най-вече Унгария, Австрия и Германия. Властите в трите страни се опитват да се противопоставят като засилват мерките, ограничаващи движението на мигрантите.

Унгарските власти вчера международната жп-гара на унгарската столица Будапеща заради опитите на стотици мигранти да се качат на влакове за Австрия или Германия. По-късно гарата бе отворена, но бежанци не се допускаха до нея. Това накара стотици гневни мигранти да протестират пред гарата с настояването тя да бъде отворена отново и да им бъде позволено да се качат на влакове за Германия.

Мнозина от тях разказаха пред репортери на информационните агенции, че са платили стотици евро за билети, след като по-рано полицаи ги уверили, че ще им бъде позволено да отпътуват.

Унгария се опитва да прилага законодателството на Европейския съюз, което изисква от всеки, който желае да пътува на територията на ЕС, да има валиден паспорт и шенгенска виза, написа говорителят на правителството Золтан Ковач в имейл, изпратен в отговор на въпрос защо гарата е била затворена.

Затварянето на гарата отчасти изглежда се дължи на натиска от страна на други държави от ЕС, които се опитват да се справят с наплива на мигранти от Унгария, отбелязва АП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив