25 Април 2024, 08:01 Днес (0) | Вчера (12)

Промените за мултифондовете и плащанията за втора пенсия - готови до януари 2013-та

18 Декември 2012 21:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 декември 2012, 09:04
МТСП

Тотю Младенов: Тристълбовият модел е правилен, хората да спестяват в доброволните фондове

Допълнителното доброволно осигуряване води до по-голям и стабилен доход от пенсия. България трябва да продължи да поддържа първия стълб (държавното обществено осигуряване), като същевременно развива и насърчава вторият и третият стълб (допълнителното задължително и допълнителното доброволно пенсионно осигуряване). Това обяви днес в София министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов по време на кръглата маса „Пенсионните плащания от капиталовите пенсионни фондове – практически подходи и стъпки за реализация”, организирана от Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Социалният министър посочи, че е въпрос на осигурителна култура от страна на работодателите и работниците да се използват всички стълбове на пенсионната система. По този начин, когато човек се пенсионира, благодарение на приноса си към осигурителната система, ще получи и по-голям заместващ доход от пенсия, допълни министър Младенов. Той припомни, че сегашният тристълбов модел на пенсионната система бе приет с пълен консенсус от социалните партньори през 1998 г. Заложеното в нея ограничаване на ранното пенсиониране продължи да бъде водещо и в предприетите промени през 2010 г. и 2011 г.
До края на януари 2013 г. ще бъдат готови всички проектопромени в Кодекса за социално осигуряване, регламентиращи фазата на изплащане на пенсиите, както и приемането на мултифондовете. Това обяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Осигурителен надзор” Ангел Джалъзов. Той обясни, че след като бъде представен окончателният вариант на проектозакона, предстоят 3-4 месеца дискусии, като уточни, че очаква процедурата да отнеме от 6 месеца до 1 година.
В предложенията за промяна на КСО ще залегне и искане на дружествата за наследствените пенсии.  Компаниите предлагат да изплащат наследствени пенсии от универсалните фондове на деца и съпрузи на починели техни клиенти. Към момента при смърт на осигурен, цялата натрупана сума по личната му партида може да се вземе наведнъж от наследниците, но не може да се изплаща като месечни вноски на наследниците му. Предложението обяви изпълнителният директор на ПОК "Довение" Даниела Петкова.
Форумът днес бе организиран във връзка с отбелязването на 15 години от учредяването на БАДДПО. Асоциацията обединява всички пенсионноосигурителни дружества, осъществяващи дейността по допълнително задължително и допълнително доброволно осигуряване. ИНСМАРКЕТ бе медиен партньор на кръглата маса.
По традиция в края на всяка година асоциацията връчва и журналистически награди. Тази година наградите бяха връчени само  на медии в 5 категории. Само през 2008 г. празникът бе отменен и не бяха присъдени награди заради финансовата криза. ИНСМАРКЕТ е носител на приза 3 пъти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив