23 Април 2024, 11:41 Днес (4) | Вчера (13)

Работници в Ямбол стачкуват - ръководството ги заплашва

05 Март 2015 09:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 март 2015, 09:51

От началото на тази седмица са започнали и уволнения на синдикалисти

Работниците в една от най-големите производствени фирми в Ямбол - "Язаки България", протестират срещу условията на труд в предприятието. Хората искат нормални условия на работа и достойно заплащане.

Оказва се обаче, че ако напуснат работните си места, за да протестират, те ще бъдат освободени от длъжност. Затова работещите стачкуват на територията на фирмата.

Пред Нова телевизия работещи разказаха, че ръководството налага всякакви санкции, дори когато работник боледува. Обещаните бонуси пък никога не се изплащат, под предтекст, че работнтиците не са изпълнили поставените задачи. Във фирмата е въведена и нестандартна система за санкции – с жълти и червени картони. Хората настояват за отпадане на 6-дневната работна седмица и за справедливо заплащане на извънредните часове.

Текучеството във фирмата е голямо - около 8000 души са преминали през предприятието за последните 8 години. В момента работят повече от 3000 души, средната брутна месечна заплата е около 500 – 550 лева.

От КТ "Подкрепа" алармираха за грубо нарушаване на Кодекса на труда. Инспекцията по труда е констатирала и сериозни нарушения в работния процес.

Предупредителната стачка преди месец и преговорите с мениджърския екип не постигнаха резултати. От началото на тази седмица са започнали и уволнения на синдикалисти.

От синдиката бяха категорични, че ефективната стачка в най-голямото предприятие в Ямбол ще продължи, въпреки опитите на ръководството за локаут.  По данни на синдиката, вчера са стачкували 27 работници от сутрешната смяна.

БНР допълва, че от ръководството на завода твърдят, че стачката е незаконна, а условията на труд - нормални.

Сайтът sliven.net разпространи официално обръщение от ръководството на компанията, в което се казва, че към настоящия момент на територията на завода в Ямбол стачкуват ефективно 13 машинни оператора. "Ръководството на завода е осигурило всички необходими условия за продължаване на работния процес при нормални условия.  На територията на предприятието няма напрежение сред работниците и обстановката е нормална. Въпреки това мениджмънтът е предприел всички предварително съгласувани условия за безопасно провеждане на ефективните стачни действия.  Официално заявяваме, че сме предприели процедура за обявяване на стачката за незаконна, съгласно българското законодателство с всички произтичащи от това правни последици."

Проверка на в."Стандарт" установи, че в Сливен, където "Язаки" също има завод, няма стачни действия.

"Язаки България" произвежда автомобилно кабелно оборудване. Фирмата е собственост на японската компания Yazaki Corporation.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив