16 Април 2024, 09:04 Днес (1) | Вчера (10)

Стартира състезанието „Най-добър млад шофьор на България“

05 Февруари 2018 15:29 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 февруари 2018, 15:33

Участие могат да вземат всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана

Съюзът на българските автомобилисти (СБА), в съдействие с представители на държавата и бизнеса, стартира състезанието "Най-добър млад шофьор на България". То ще се проведе в периода от днес до 12 май и в него могат да вземат участие всички български шофьори между 18 и 26 години, които имат до 5 години стаж зад волана.
На сайта на събитието mladshofior.bg могат да се запишат всички желаещи да вземат участие в кампанията.
Това съобщиха на пресконференция днес инж. Емил Панчев – председател на СБА, комисар Бойко Рановски – началник на отдел "Пътна полиция" към ГДНП, д-р Надежда Тодоровска – заместник генерален директор на БЧК, Мартина Христова – мениджър комуникации на Рено Нисан България, Петър Величков – изпълнителен директор на ОМВ България и Александър Цветков – академия за безопасно шофиране Мирафиори.
"В момента в България има близо 220 000 шофьори в тази възрастова група. За съжаление статистиката показва, че някой от тях участва във всеки трети инцидент на пътя. Именно затова стартираме кампания, насочена изцяло към тях. За да им покажем добрите примери и насърчим онези от тях, които познават и спазват Закона за движение по пътищата. Но ние ще проверим дали те са се научили и да се справят с ежедневните предизвикателства пред шофьорите, свързани с познаване и контролиране на автомобила", обясниха от сдружението.
За най-добрият млад шофьор на България е предвидена изкушаваща награда – една година безплатно шофиране на новото Renault Captur, предоставено от представителството на марката в България. За справилите се най-добре ще има още много награди.
"Нямаше как да не приемем поканата на СБА. За нас е изключително важно и ценно да участваме в кампании, насочени към младите шофьори. За съжаление това са най-уязвимите на пътя и за нас е важно участието в състезание, в което ще проверим техните умения и пропуски. Тук е важно да уточня, че ние ще проверим дали тези участници имат влезли в сила наказателни постановления и само изрядните на пътя ще бъдат допуснати до финалната напредвара", заяви от своя страна комисар Рановски
От Пътна полиция уточниха още, че статистиката през последните 4 години беше за увеличение или задържане на броя на жертвите и ранените. През 2017 година говорим за спад в броя на трагичните пътни инциденти, като отговорността за подобряването на статистиката е отговорност на всички.
"Много важен елемент на пътната безопасност е оказването на първа долекарска помощ и спасяването на човешки живот при пътен инцидент. Европейската статистика показва, че с 57% могат да намалеят смъртните случаи, ако навреме се окаже първа помощ, защото първите 3 до 5 минути са критично важни. БЧК като партньор ще наблюдава доколко младите водачи са подготвени да оказват първа долекарска помощ. Могат да се обърнат към нас, за допълнително обучение и съвети как да помагат", отбеляза от своя страна д-р Тодоровска от БЧК.
От Рено България отбелязаха, че ангажиментът на компанията към пътната безопасност е вече над 10 години, като един от основните им приоритети е към образоването на деца от 7 до 11 години, които могат да бъдат коректив на своите родители.
"Поканата на СБА да се включим в това събитие ни се стори като естествено продължение на нашите усилия и с удоволствие подкрепяме състезанието, което се надяваме да бъде важна стъпка към младите и да доведе до това те да усетят ангажимента, който имат качвайки се зад волана", коментира Мартина Христова, мениджър комуникации към Рено Нисан България.
"Всички ние сме участници в движението всеки ден и вярваме, че тази инициатива ще помогне на младите шофьори да осъзнаят колко е важно когато тръгнат нанякъде да стигнат живи и здрави, да пазят себе си, близките си и околните", заяви изпълнителният директор на ОМВ Петър Величков.
"Тук държа да благодаря и на всички, които подкрепят тази кампания и помагат тя да се случи. Това на първо място са съорганизаторите от ФИА, Пътна полиция, БЧК, Мирафиори, община Пловдив и община Калояново. Нашите приятели от Рено Нисан България, които предоставят автомобилите за състезанието и голямата на града за победителя, бензиностанции ОМВ и производителят на автомобилни гуми Continental, ДЗИ, Бош Кар Сервиз, Интерлийз, Шерон, Лафка и не на последно място нашите медийни партньори от Радио Сити, Дир.бг, Спортал, БНТ, Новините ЕАД и Дарик", заяви още председателят на СБА инж. Емил Панчев.
Първият кръг на състезанието ще се проведе от 5 февруари до 27 април. В този период всеки участник трябва да реши тест в уебсайта на събитието. С него организаторите ще проверят теоретичната подготовка на участниците. Въпросите са свързани основно с познаването на правилата за поведение на пътя.
Вторият кръг на състезанието ще се проведе на 12 май 2018 година на писта Дракон, Калояново. Там ще бъдат изпитани всички умения на участниците, които трябва да имат в ежедневието си – заобикаляне на препятствия, паркиране, овладяване на автомобила върху мокра или заледена настилка, смяна на гума, проверка на техническото състояние на автомобила, оказване на първа помощ на пострадали при ПТП и пр.
Събитието на 12 май е отворено за гости, като за посетителите са предвидени множество атракции, сред които дрифт шоу, демонстрации от професионални рали състезатели, игри с награди, възможности да проверят шофьорските си умения и да тестват едни от най-добрите автомобили за годината.
Тази година кампанията се провежда в България, Словения, Словакия и Чехия с подкрепата на Международната автомобилна федерация ФИА.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив