26 Април 2024, 18:03 Днес (11) | Вчера (14)

България е първа по корпоративни фалити в региона през миналата година

15 Май 2014 15:36 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 май 2014, 15:59

Кофас представи доклада си за несъстоятелността за 2013 г. в страните от Централна и Източна Европа. Повишението е поради слабата икономическа рамка

Близо 70 000 са компаниите в региона, обявили несъстоятелност през 2013 г. При всички страни от ЦИЕ с изключение на Унгария, броят на тези фирми се е повишил средно с 9%. България отчита най-голям ръст на несъстоятелността с 834 компании (39%). Причината за това може да бъде открита в намаленото търсене, трудния достъп до кредити и недостатъчните програми, подкрепящи бизнеса. Тези актуални данни бяха анонсирани днес на среща на Кофас, в която взе участие и Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов. 

"След пика на несъстоятелностите през 2013 година за първото тримесечие на тази година за България наблюдаваме спад в размер на 27%, но само в правните производства по несъстоятелност. Въпреки това случаите на неплащане и особено на забавяне на плащанията нарастват, което има потенциал да създаде трудности пред бизнеса в страната ни, ако не се прилагат систематични решения и мерки по управление на риска” – обяви Милена Виденова, управител на Кофас за България.

"Съществуват и редица несъвършенства от правна гледна точка в сферата на несъстоятелността в страната ни. Необходимо е да се работи за намаляване на субективния елемент в оценката на несъстоятелността и съкращаване на сроковете. Трябва и да се прави разлика между тези, които съзнателно водят дадена фирма към фалит и тези, които са притиснати от обстоятелствата и си струва да им се даде допълнителна възможност. Работим върху промяна в бизнес културата на българите, така че когато бизнесът им не върви – да не се опитват да запазят фирмата на всяка цена, а да я прекратят или продадат на време, за да не увеличават дълговете й. В този смисъл е важно да се прави и предварителна оценка на състоянието на компанията от независими експерти като нашите партньори от Кофас" - допълни по време на срещата г-н Цветан Симеонов, Председател на БТПП.

В общ план, 2013 г. се оказа предизвикателна за страните от ЦИЕ. Достатъчно слабата икономическа ситуация отбеляза още по-сериозно влошаване, а потреблението на домакинствата спадна поради фискалните мерки, които трябваше да се справят с нарастващите дефицити в бюджета. Достъпът до кредитиране беше допълнително ограничен заради намаленото предлагане и търсене на нови заеми. 

Тази ситуация засегна компаниите пряко и ги принуди да преразгледат и намалят своите продажбени цели. 

При това износът, който допринася основно за растежа на БВП, страда от забавянето на еврозоната – а това е регионът, в който икономиките от Централна и Източна Европа традиционно насочват продуктите си. От оценените страни Латвия е в най-добро състояние – тя успява да намали процента на несъстоятелност до 7%. Позитивният резултат се отразява и в растежа на БВП, оценен на 4,6%, и в растящото частно потребление в прибалтийската страна.

"Страните от ЦИЕ се сблъскаха с предизвикателна среда в своите бизнес дейности през последната година. Те пострадаха от ниските нива на потреблението на домакинствата и преживяха рецесията на еврозоната. Чехия като страна, която разчита силно на износа към напредналите европейски страни, потвърждава тази картина напълно. Това е факт както от макро гледна точка, предвид двугодишната рецесия, така и от микро гледна точка, предвид несъстоятелността, която се покачва значително – от 26% през 2012 г. на 32% през 2013 г." обясни Грегор Силевич, главен икономист на Кофас за Централна и източна Европа.

Показателите от 2012 г. бяха надминати през 2013 г.: 5% повече компании в Централна и Източна Европа са обявили несъстоятелност заради забавянето в еврозоната и фискалните мерки.

България отчита най-голям ръст в несъстоятелността – 39% или 834 компании.

Водещи сектори: ИТ, образование и здравеопазване

Сектори с най-голям спад: строителство, търговия на едро, търговия на дребно 

Позитивен поглед за 2014 г. и 2015 г.: процентът на несъстоятелност най-накрая стабилизиран?

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8244
GBP 2.4796 2.4887 2.2828
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив