19 Април 2024, 23:46 Днес (10) | Вчера (11)

Руснаци замаскирали обикновена кражба като застрахователна услуга

08 Август 2016 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 8 август 2016, 13:04
под лиценза на creative commons

Оборотът на престъпната група се изчислява на милиони долари

Районният съд в Хамовническия административен район на Москва започна да гледа криминално дело по отношение на група измамници, които прикривали хищение на големи суми като продажби на застрахователни услуги чрез застрахователната компания "Антарес", "ЛМ застрахователен брокер" и др. компании от бранша. За три години престъпната група е вкарала в сивата икономика в порядъка на 20 млрд. рубли (близо 15,5 млн. долара), заработвайки за себе си над 1 млрд. рубли (над 308 млн. долара), пише авторитетното руско издание "Комерсант".

Разследването на това необичайно дело по отношение на полунелегалната група е отнело близо година, след като служителите на руското вътрешно министерство попаднали на следите им през есента на 2015 година. Следователите са установили, че главните действащи лица в престъпната схема са изпълнителният директор на Застрахователя "Антарес" Роман Вербицки, както и създателите на "ЛМ застрахователен брокер" Максим Аствацатуров и застрахователния брокер "Виктория" Наталия Закунова. 

Според следствието именно тя е била главният "счетоводител" на групата. И тримата са обвинени в незаконна банкова дейност по чл. 172 от наказателния кодекс на Руската федерация.

както е установило следствието, престъпната група е използвала десетки застрахователни компании, брокери, агенти, презастрахователни компании и други юридически лица. Криминалната схема се свеждала до това, да се използват тези юридически лица, чрез които престъпната група сключвала полици срещу нещастни случаи, заболяване, застраховки на товари, недвижими имоти, презастраховане на вече сключени договори и т.н.

Групата влизала в сговор с клиентите, които били убеждавани след като им се изплати обезщетение, да връщат на организаторите на схемата 2,5 - 3,7% от изплатената сума.

Обикновено се използвали застрахователни договори с минимален риск, като примерно падане на самолет върху сграда в Москва. "Комисионната" веднага била изтегляна и потъвала в сивата икономика без да бъде обложена.

Правоохранителните органи успели да върнат лентата с престъпленията на групата до 2012 година. Според обвинението до момента на залавянето им, измамниците са отклонили над 17 млрд. рубли.

по време на обиските в домовете и офисите на Максим Аствацатуров, Роман Вербицки и Наталия Закунова били открити печати и учредителни документи на над 100 задействани в криминалната схема дружества, около 70 електронни носители на счетоводни сметки на юридически лица, над 250 печата на фирми-еднодневки, както и черно счетоводство. 

Още миналата година, след като следователите се натъкнали на престъпната схема били отнети лицензите на "Антарес" и "ЛМ застрахователен брокер", но брокерът "Виктория" на Наталия Закунова неясно защо все още е с действащ лиценз, съобщава изданието, позовавайки се на руския търговски регистър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив