16 Април 2024, 21:24 Днес (11) | Вчера (10)

Пореден български туроператор е на път на вгорчи почивката на 500 руснаци

22 Август 2012 19:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 август 2012, 19:23
Под лиценза на creativecommons

Туроператорът Bulgarian Vip Tours е съобщил на своите руски партньори, че прекратява дейност

 

Туроператорът Bulgarian Vip Tours (BVT) е съобщил на своите руски партньори, че прекратява своята дейност. В резултат на това може да пострадат стотици руски туристи, които в момента са на почивка в български курорти. Това е съобщила пред РИА Новости говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина.

 

Тя разказва, че във вторник руските туроператори, работещи с BVT, са получили писмо, че компанията вече не може да изпълнява своите ангажименти към партньорите си.

"Фалитът на един от основните ни партньори, въздържането от нови инвестиции, тежките условия от страна на кредиторите ни доведоха до невъзможност да продължим дейността си. За съжаление не успяхме да обезпечим нужното ни финансиране и сме длъжни да ви уведоми за ситуацията". Това, според информация на Риа Новости пише в писмото, изпратено до руските туроператори.

Тюрина обаче разказва, че проблемите на BVT започнали с фалита на руската компания "Капитал-Тур", която дължи на българската 2 млн. евро. Българската компания през последните две години се оптивала сама да бъде на пазара, но накрая била принудена да го напусне.

За щастие големи туроператори не работят с BVT, иначе повече туристи щяха да бъдат засегнати, обяснява Турина.

Според регистъра на туроператорите у нас към Министерството на икономиката и туризма, българската компания има валидна застраховка до 24 февруари идната година, което означава, че пострадалите руски туристи ще бъдат обезщетени. Самото дружество е със седалище в стария столичен квартал „Свобода”, но има два офиса в София, както и във Варна, Пловдив и Севлиево.

Към 19:00 сайтът на дружеството не зареждаше, вероятно не можейки да издържи големия интерес.

"Капитал тур", който е бил един от големите руски туроператори, обяви на 17 ноември 2010 година, че не му е възможно да си изпълни ангажименитет към партньорите си. Това е провалило плановете на около 8 000 туристи с резервации за месеци напред. Основната част от тях са планирали да почиват в България.

Междувременно от ръководството на "Бългериан Вип Турс" изпратиха съобщение до медиите.

"Компанията се опитва повече от година да компенсира загуби в големи размери на основния ни партньор , но поради обстоятелства, настъпили в последния момент, нашата компания не е в състояние в момента да изпълни сключени договори за този туристически сезон", се посочва в писмото.

В него се казва още, че през последните няколко месеца ръководството на "Бългериан Вип Турс" е водило интензивни преговори с няколко инвеститора, така че да осигури необходимия финансов ресурс, "но поради забавяне на договорено финансиране, нашата компания е принудена да прекрати временно дейността си".

От компанията се извиняват за нанесените щети и уверяват, че правят "и невъзможното" за да преодолеят кризата с престоя на руските туристи.

По думите на Ирина Тюрина във вторник някои български хотели са започнали да искат от руските туристи повторно да заплатят своите нощувки.

"Въпреки че руските туроператори вече са превели на BVT пари за туристите, хотелите не са получили тези средства. С BVT работят няколко руски туроператори и те са се заели с проблемите на туристите. Става дума за около 400-500 туристи, които в момента се намират в различни български курорти. Има случаи, в които туристите са били принудени повторно да заплатят за своя престой. Те трябва да вземат документи за дадените пари, а в Русия ще получат парите от застраховката на руския туроператор", посочва говорителят на Руския съюз на туристическата индустрия.

Тези туристи, които още не са излетели за България, няма да бъдат засегнати от проблема, посочва Тюрина пред медията.

На сайта си BVT не съобщават към момента за проблемите си и продължават да се предлагат почивки, екскурзии и самолетни билети.

През миналото лято стотици руски туристи и такива от други дестинации не успяха навреме да си тръгнат от България заради "Алма тур", която също се оказа в невъзможност да изпълнява ангажиментите си и по-късно ЦКБ поиска от съда да бъде обявена в несъстоятелност. След този случай с промени в Закона за туризма беше въведен по-висок праг за сключване на застраховка "Отговорност на туроператора". Това се наложи след като полицата на "Алма тур" не можа да покрие щетите на всички засегнати от фалита й.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив