29 Март 2024, 03:10 Днес (0) | Вчера (11)

Българи създадоха първото устройство за превенция на кариеси и орални заболявания

26 Юли 2017 15:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2017, 13:56

Уредът информира използващия го кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети

Български екип разработва първото по рода си устройство за превенция на кариеси и орални заболявания. То се нарича Oral Life Sensor и е дело на Димитър Рангелов и Невена Димитрова. Устройството ще се поставя в устата на потребителя и ще прави пълна диагностика, като го информира за неговото здравословно състояние в реално време. Уредът може да предупреждава използващия го за кариеси  и за по-тежки орални и онкологични заболявания  в начален стадий на развитие. Това ще позволи на собственика му да вземе мерки преди заболяването да е станало нелечимо или да са на лице други тежки последствия.

"Идеята ни се зароди от наблюдения и статистически данни за липсата на лична орална хигиена при представителите на подрастващото поколение и не само при тях. Статистиката показва, че днес това е актуален проблем във всички краища на света и голям процент от населението на Земята има ниска лична орална хигиена. Повсеместно е погрешното мислене, че пътят към доброто здраве на зъбите започва от зъболекарския кабинет и много малко хора залагат на превантивния подход", коментира Димитър Рангелов, който от години се занимава с роботи и иновации. Неотдавна Димитър е изобретил и софтуер, който помага на далтонистите да виждат нормално в рамките на компютъра.

Като пример за тази негативна тенденция той посочва, че въпреки съвременните средства за профилактика и орална хигиена, днес над половината население на Земята страда от заболяване като кариесите. "Затова ни хрумна идеята да създадем уред, които да информира използващия го кога да си мие зъбите и да му дава други полезни съвети за неговата устна хигиена" - споделя още Рангелов.

Първият етап от проекта – самата изработка на уреда - е завършил. Устройството ще се предлага в четири варианта. Първият ще бъде под формата на коронка, която ще се монтира на зъба на пациента. Вторият вариант ще е под формата на брекети, а третият – под формата на шина, която се лепи зад долните предни зъби. За всички, които не понясат да имат нещо в устата, е предвиден четвъртият вариант. Той представлява шина, която наподобява протекторите за зъби на боксьорите. Тя ще се поставя за няколко секунди на долните зъби и след това ще бъде махната веднага.

За повече информация можете да посетите сайта на изобретението – orallifesensor.com

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив