29 Март 2024, 09:19 Днес (1) | Вчера (11)

Биткойн банкомати никнат навсякъде из САЩ

19 Март 2021 11:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 март 2021, 07:45

Нарастващата популярност и поскъпването на най-търсената криптовалута са основният двигател за новите инсталации

Мислите ли, че има смисъл да се инвестира в биткойни? А не мислите ли, че това си е чисто спекулативен бизнес и накрая "балонът” ще гръмне? Няма значение какво мислим. Докато някои се чудят, някой прави луд бизнес. В редица магазини в американските щати Монтана, Каролина и Ню Йорк стърчат ярко осветени биткойн банкомати. Там клиентите могат да купуват или продават цифрова валута, а понякога даже да вземат пари в брой,  пише TechNews.bg.
Биткойн банкоматите се умножиха бързо из САЩ през последната година. Стимул за това е лудостта по търговията с криптовалути, която изпрати цената на биткойн над 58 000 долара. Оператори на вериги павилиони са инсталирали хиляди банкомати, а конкурентите им се опитват да ги настигнат, споделят шефовете на подобни вериги пред Ройтерс.
"Просто предположих, че има търсене и хората ще искат биткойни навсякъде”, казва основателят на Quad Coin Марк Шойкет, който е долетял до Монтана, след като "сканирал” къде има "пустини” в картата на биткойн банкоматите. По време на едноседмичното си пътуване Шойкет намерил седем подходящи места за инсталиране на машини. Сред тях е магазин, който продава цигари, сокове и джунджурии. Няма правило и няма ограничение къде да се намират биткойн банкоматите – никнат навсякъде.

Към януари т.г. в САЩ е имало 28 185 банкомата за биткойн, според независимия изследователски сайт Howmanybitcoinatms. Приблизително 10 000 от тях са инсталирани само през предходните пет месеца.
Нарастващата популярност на биткойните е основният двигател за новите инсталации. Причините, поради които хората използват банкомати, вместо да извършват транзакции онлайн, са най-различни. Някои предпочитат плащанията в брой, защото нямат банкови сметки. Други искат да изпращат парични преводи в чужбина или искат анонимност. Трети се чувстват по-комфортно при взаимодействие с физическа машина.
Ребека Уайт, 51-годишна инвеститорка в биткойни, която живее в района на Питсбърг, прави по-големи инвестиции онлайн и използва биткойн банкомати, когато семейството ѝ има допълнителни пари. "Когато пазаруваме от хранителни стоки и останат 60 долара, ще се спра на банкомата за биткойни”, казва Уайт, която работи в сферата на ядрената енергетика.
Някои машини предлагат само биткойни, докато други позволяват на клиентите да инвестират в различни цифрови валути. Малко биткойн банкомати всъщност могат да "изплюват” пари. Те струват повече от "обикновените” биткойн банкомати.
Таксите се движат от 6% до 20% от общата транзакция, казва Памела Клег, директор на CipherTrace – фирма за финансови разследвания и образование в сферата на криптовалутите. Таксите варират в зависимост от местоположението и оператора на банкомата.
"Ръстът на пазара на банкомати дори не може да се нарече леко увеличение – става дума за почти 45% увеличение”, каза Клег. "Това е удивителен ръст”.
Някои държавни агенции в САЩ алармираха, че с подобни машини трябва да се внимава поради тяхната цена и потенциала за извършване на незаконна дейност. Държавната комисия за разследване в Ню Джърси подробно описа някои от тези опасения в доклад от февруари, озаглавен "Измами, подозрителни транзакции и съмнителни практики в павилионите за криптовалути”.
И все пак никое от тези съображение до момента не е спряло ръста на индустрията на биткойн банкоматите.

Вече има банкомати за биткойн във всички американски щати – с изключение на Аляска, според онлайн картата на Coin ATM Radar. Появяват се по бензиностанции, магазини и ресторанти, крайпътни заведения и др.
Базираната в Лас Вегас компания Coin Cloud разполага с 1470 машини в САЩ. Очаква, че до края на годината броят им ще достигне 10 000, заяви главният изпълнителен директор Крис Макалари. Въпреки опасенията, че пандемията може да навреди на бизнеса, пешеходният трафик всъщност се увеличи по време на блокадите, отчита той.

"Очаквахме най-лошото, когато започна Covid, но се появиха плащания по мерките за стимулиране и това помогна доста”, каза Макалари. "Някои хора взеха стимулите и купиха с тях цифрова валута”.
Чикагската CoinFlip е увеличила своята ATM мрежа от около 420 машини миналата година до 1800 сега, казва изпълнителният директор Даниел Полоцки. Транзакциите на банкомат почти са се утроили през този период. "Има хора, които нямат банкови сметки или не обичат да ги използват”, споделя Полоцки. CoinFlip таксува на клиентите 6,99%, когато купуват криптовалута, и 4,99%, когато продават.
Друга фирма – Bitcoin Depot от Атланта – е увеличила броя на банкоматите си от 500 до над 1800 машини през последната година, казва главният ѝ изпълнителен директор Брандън Минц. Повечето клиенти са на възраст 25-40 години и намират машини, като търсят онлайн, казва той.
General Bytes, която произвежда биткойн банкомати, временно свърши наличностите през миналото лято, когато търсенето рязко скочи. Компанията е продала 3000 машини миналата година, 90% от които са отишли в Северна Америка, казва основателят ѝ Карел Кьовски.
Е, не всеки банкомат привлича опашки от клиенти. Quad Coin е премахнала няколко от 200-те банкомата, инсталирани миналата година, тъй като не са реализирали печалба в рамките на шест месеца. Едва шепа шофьори на камиони са се спрели при биткойн банкомата в авто-музея Pioneer в Мърдо, Южна Дакота, за да използват машината, инсталирана преди пет месеца, казва собственикът Вивиан Сондер.
Производителят Coin Cloud предлага на Сондер по 200 долара на месец, за да държи машината, и периодично изпраща хора за поддръжка чак от Рапид Сити, който е на над 200 км. "Не разбрах защо искаха да сложат такъв апарат тук”, казва Сондер. "Това е сезонен бизнес в град с по-малко от 500 души”.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив