19 Април 2024, 16:07 Днес (10) | Вчера (11)

Наредба урежда прехвърлянето на пенсионни права за работещите в ЕС, ЕЦБ и ЕИБ

17 Октомври 2012 13:34 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2012, 13:40
Булфото

НОИ трябва да изготви и поддържа регистър на лицата

Министерският съвет прие Наредба за прехвърляне на пенсионни права от и към пенсионните схеми на Европейския съюз, на Европейската централна банка и на Европейската инвестиционна банка.
Лице, осигурявано по българското законодателство, което постъпи на работа като служител в някоя от тези институции и желае да прехвърли в пенсионната им система средствата, представляващи придобитите от него пенсионни права съгласно българското законодателство, трябва да подаде заявление за прехвърляне до компетентната европейска институция като посочи пенсионните права, които желае да прехвърли, както и съответната прехвърляща българска институция – НОИ и/или пенсионноосигурително дружество, управляващо фонд за допълнително пенсионно осигуряване, в който лицето се осигурява. Те изчисляват размера на средствата, подлежащи на прехвърляне в пенсионна схема на Съюза, на ЕЦБ или ЕИБ по установен в наредбата ред и ги превеждат по посочена от компетентната европейска институция банкова сметка. Ако лицето пожелае средствата му да не бъдат прехвърляни, то запазва пенсионните си права от фонд „Пенсии” за зачетения осигурителен стаж, както и правата си, произтичащи от осигуряването във фонд за допълнително пенсионно осигуряване.
Аналогична е процедурата и при лицата, осигурявани в пенсионна схема на Съюза, ЕЦБ или ЕИБ, които след прекратяване на правоотношението им желае да прехвърли в България средствата, представляващи придобитите от тях в тази схема пенсионни права.
Съгласно наредбата НОИ следва да изготви и поддържа регистър на лицата, прехвърлили средства от българска пенсионна схема към пенсионна схема на Съюза, на ЕЦБ или на ЕИБ.
Проектът на наредба е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерство на труда и социалната политика.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив