20 Април 2024, 15:18 Днес (0) | Вчера (10)

Личните лекари настояват за по-модерни методи за електронна идентификация на пациентите

07 Декември 2022 12:05 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 7 декември 2022, 12:27

Не е обърнато достатъчно внимание на електронната идентификация на гражданите в предстоящата за обнародване наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система (НЗИС).

Това твърдят от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).

Нормативната база е остаряла и отговаря на изискванията за работа с документи на хартиен носител, но не създава условия за работа с електронни документи. Това несъответствие не е напълно преодоляно и в предвидената за скорошно публикуване Наредба за функционирането на Националната здравноинформационна система примерно в частта за електронна идентификация на пациентите, за която се предвижда да се осъществява чрез архаични методи: подпис с химикал върху хартия или трудоемки варианти– например с таблети и хартиени декларации.

В Наредбата за НЗИС трябва да се добавят и други общоприети методи на електронна идентификация, като електронна здравна карта и мобилно приложение за идентификация, разработено от Министерството на електронното управление.

В  Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги следва да се допълни възможност за автоматично признаване на равностойността на използването и подписването с електронна здравна карта, пентаблет, SMS парола, мобилен КЕП, мобилно приложение с тази на саморъчния подпис при използване и документиране на медицински дейности.

Регламентиран метод за електронно подписване в Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги сега е единствено с КЕП, който е непригоден за пациентите като равностоен на саморъчния подпис и с утежнения хартиен подход (декларации) за приравняване на други трудоемки способи за електронно подписване те се лишават от достъпен метод за подписване на електронни документи, какъвто е налице в страните от Европейския съюз.

Необходими са законови промени за своевременното внедряване на коментираните методи за електронна идентификация при осъществяване на здравни услуги за населението.

Необходимо е надграждане на НЗИС с дигитализация на процесите в здравеопазването, което е същинското електронно здравеопазване и дава възможност на институциите по определени правила и ниво на достъп да получават директно от НЗИС данни с възможност за електронна обработка, вместо да разчитат на ръчно написани на хартия отчети от изпълнителите на медицински дейности без възможност за електронна обработка.  Това изисква промени в редица наредби, които сме готови да представим допълнително.

Предимствата от внедряването на достъпна и еквивалентна на саморъчния подпис електронна идентификация и надграждането на НЗИС с възможност за електронен обмен на данни между институциите с право на достъп и НЗИС са :

  • оптимизиране на достъпа на гражданите до здравни услуги;
  • осигуряване на институциите и лекарите на релевантна, достоверна и унифицирана база данни;
  • осигуряване на допълнително физическо и времево пространство на лекарите  за осъществяване на преките медицински дейности с пациентите.

Надяваме се на вашето разбиране и съдействие в решаване на възникналите проблеми при внедряване на електронното здравеопазване в медицинската практика, които биха обезсмислили електронизацията на отчитането на медицинските дейности и сме готови да участваме в работни срещи, за да представим и обсъдим нашите предложения.

Предложенията са изложени в писмено изявление към президента Румен Радев, д-р Асен Меджидиев, министър на здравеопазването, членовете на Комисията по здравеопазване, г-н Георги Тодоров- министър на електронното управление, д-р Иван Маджаров- председател на БЛС и членовете н Комисия по електронно управление и индформационни технологии. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив