18 Април 2024, 12:03 Днес (4) | Вчера (11)

Брюксел може да лиши Лондон от LIBOR 2

06 Юни 2013 16:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2013, 16:25
GNU Free Documentation License

Водещият лихвен бенчмарк може да мине под надзора на Европейския пазарен регулатор в Париж

Брюксел може да излезе с предложение за прехвърляне надзора над междубанковия лихвен процент  LIBOR (съкращение от London Interbank Offered Rate) към Европейския надзорен органу в Париж в рамките на модернизация на процеса за регулиране референтните индекси  на различните пазари - от нефтения до пазара на златото.

Проектът на Европейската комисия по регулиране ика да даде сигнал за край на епохата на саморегулиране за стотици индекси и прехвърлянето им под непосредственото ръководство на Европейската служба по ценни книжа и финансовите пазари, коментира електронното издание vestifinance.

Лишението на Лондон от надзора над LIBOR вероятно ще ядоса британския финансов министър Джордж Озборн, който предлага широки мерки за възстановяване доверието във водещия лихвен бенчмарк.

LIBOR е усреднен лихвен процент, отразяващ лихвите, по които банките предлагат негарантирани заеми на лондонския междубанков пазар. Той се използва като референтен курс за определяне лихвата при различни банкови операции. LIBOR служи за основа на някои от най-ликвидните и активни пазари на лихвени проценти.

LIBOR се публикува ежедневно от Британската Банкова Асоциация малко след 11:00 часа Лондонско време. Той представлява усреднена стойност от лихвите по влогове с продължителност от един ден до една година, предлагани от определени банки-участници. По-краткосрочните лихвени проценти - до 6 месеца, са обикновено надеждни и отразяват точно пазарните условия по време на изчисление на LIBOR. В действителност лихвените проценти, по които банките сключват сделки помежду си, се променят през целия ден.

LIBOR е важен референтен лихвен процент не само за Британската лира, но и за други валути като например Американския долар, Евро, Японската йена, Швейцарския франк, Канадския долар, Австралийския долар, Шведската крона, Датската крона и Новозеландския долар.

Шестмесечният LIBOR се използва като индекс за някои видове ипотеки в САЩ. Във Великобритания, от своя страна, тримесечният LIBOR се използва за ипотеки на заемополучатели нямащи добра кредтна история.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив