20 Април 2024, 04:10 Днес (0) | Вчера (10)

Вторник без коли: в Иран се борят със замърсяването на въздуха

19 Юли 2016 16:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 юли 2016, 14:05

Замърсеният въздух в столицата на Иран коства десетки животи и много икономически щети

Градовете в Иран са едни от най-замърсените в света. Смята се, че 27 души на ден умират в Техеран заради лошото качество на въздуха.

25-годишният Мохамед Бахтиари от Арак е решил, че не може да чака повече. Той е подел инициативата за дни без автомобили. Всеки вторник. Младият човек се е заел да насърчава иранците да намерят алтернативни начини да се придвижват наоколо във вторник, пише GreenTech.bg.

"Замърсяването на въздуха става все по-лошо, не исам просто да стоя и нищо да не правя," казва Бахтиари пред местните медии. "Мисля, че всеки е отговорен за този проблем. Затова исках да намеря начин да накарам повече хора да се включат в това”.

Така той предложил хората да се движат без автомобили във вторник. Жителите в Триполи, Ливан, са опитвали това по-рано, но така и не им допаднало и не го запазили като навик. Мохамед обаче искал да направи така, че идеята да се хареса и да стане традиция. Той започнал да прави плакати и листовки, за да обясни на местните жители в Арак защо това е добре да се прави. В крайна сметка Министерството на околната среда сложило на неговите брошури своя печат на одобрение.

Идеята набира скорост сред иранците и вече добива популярност и в други градове, макар че никъде няма точни данни колко хора са се присъединили.

Вторият ден от седмицата е избран не случайно. Това е средата на седмицата в Иран и тогава задръстванията са най-големи, а замърсяването – най-интензивно.

По приблизителни оценки на световната банка, загубите за иранската икономика в резултат на смъртните случаи, причинени от замърсяването на въздуха, възлизат на 640 милиона долара. Това е равно на над половин процент от БВП. Заболяванията, дължащи се на замърсяването на въздуха, причиняват загуби, които се оценяват на 260 милиона долара на година. Това е 0,23% от БВП на страната.

Оставянето на автомобилите у дома може да намали замърсяването на въздуха. Кампанията, започнала тази пролет, се очаква да продължи 600 седмици. Идеята е хората да използват велосипеди и повече обществен транспорт вместо личните си коли.

"60% от хората, които знаят за кампанията, я подкрепят. Първата ни стъпка е да кажем на хората, че има кампания. Втората стъпка е да им обясним защо да я подкрепят”, разказва Мохамед. Третата стъпка, според него, би била да се дадат стимули за тези, които се присъединят към кампанията. "И четвъртата стъпка е да се насърчим правителството да изпълнява своите отговорности с по-бързо темпо”.

Сега Мохамед настоява за по-скорошното въвеждане на безопасни велосипедни маршрути, насърчаване на използването на електрически скутери, както и основно преразглеждане на градския транспорт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив