20 Април 2024, 02:22 Днес (0) | Вчера (10)

Испания ще рекапитализира банките си директно

29 Юни 2012 10:59 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 29 юни 2012, 12:01

Лидерите на ЕС се споразумяха, че този ход ще стане факт само след като еврозоната създаде единен

Лидерите на еврозоната се споразумяха за радикално преструктуриране на плана на стойност 100 млрд. евро за рекапитализация на банките на Испания, което ще позволи, спасителните средства на ЕС да се вливат директно във финансовите институции, писа в. "Файненшъл таймс".

Промяната, договорена в ранните часове в петък, няма да се случи веднага. Вместо това лидерите се споразумяха, че този ход ще стане факт само след като еврозоната създаде единен надзорен орган на банковото дело, който да бъде управляван от Европейската централна банка.

Ирландия, която преживя подобен срив на банковата система, ще получи подобна помощ. Междувременно еврото покачи стойността си с близа 1,5% спрямо долара в търговията в Токио, след като бе постигнато споразумение.

Драматичната промяна в правилата за излизане от кризата дойде, след като Италия и Испания принудиха лидерите да останат на срещата на върха и през нощта, блокирайки споразумение по всички останали точки от дневния ред докато не стане факт сделката за краткосрочни спасителни мерки.

Срещата на върха на Споразумението също така донесе някои отстъпки за Италия, макар и по-малки от тези за Испания, което допълнително повдигна опасенията, че Италия ще стане шестата страна на еврозоната, която поиска помощ от ЕС.

Според ревизираните правила, изисквани от Италия, страните, които искат спасителният фонд да изакупува облигациите им, вече няма да бъдат третирани, както Гърция. Вместо това, те ще трябва да поддържат дългът си към ЕС и да спазват ангажиментите си към дефицита, въпреки че органите на ЕС могат да наложат по-кратки срокове и графици.

Италия се очаква да се възползва от новия план за закупуване на обезпечени облигации. "Това е двойно удовлетворение за Италия", каза Марио Монти тази сутрин по този повод. За Ангела Меркел, канцлер на Германия, която  месеци наред настояваше, че няма да се съгласи за подобни краткосрочни спасителни мерки, сделката е значителна отстъпка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив