28 Март 2024, 22:22 Днес (11) | Вчера (12)

Появиха се договорки за осигуровките в 5 сектора

15 Септември 2016 09:00 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 септември 2016, 08:35

Мистерията кой преговаря от името на работодателите се заплете

Въпреки обявения бойкот на преговорите за минималните осигурителни прагове за 2017 г. от 4-те големи работодателски организации, синдикатите и браншовите организации са подписали споразумения в пет сектора. Сред тях са големи икономически дейности с много заети като туризма и търговията, както и по-малки - като производството на фуражи, производството на хартия и в Централния кооперативен съюз, съобщиха от КНСБ пред в. "Сега". Синдикатът не уточни за какъв ръст са договорките. Министър Зорница Русинова потвърди, че има няколко подписани споразумения, но не уточни в кои сектори.

Кои браншови работодателски организации са подписали споразумения, е пълна мистерия, защото четири от петте национално представителни организации БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ бойкотират преговорите. Най-новата организация в тази група - Съюзът за стопанска инициатива, ще участва едва днес в преговорите за първи път. Пред "Сега" шефът на ССИ Мирослав Найденов заяви, че неговата организация не е подписала нито едно споразумение. "Ние нямахме възможност да се включим в първия кръг преговори, защото все още не бяхме обявени за представителна организация, но ние ще участваме. Искам да отбележа, че ние сме съгласни с останалите 4 работодателски организации, че този механизъм е архаичен и остарял, но ако не участваме и се обявим за запазване на статуквото, ще дискриминираме нашите членове, защото другите организации са участвали в преговорите предишни години, а ние сега няма да можем да договорим справедливи прагове", коментира пред "Сега" Найденов. Найденов обяви, че днес са окончателните преговори в Министерството на труда и неговите представители ще се явят. Според него в някои сектори може да се иска и намаление на праговете.

Социалният министър Зорница Русинова пък коментира, че едва след като изтече срокът за преговорите, което ще стане утре, ще реши дали да налага административен ръст в секторите без договорки или ще остави нулева година за праговете. От министерството отказаха да кажат вчера кои работодателски организации участват в процедурата. Онзи ден финансовият министър Владислав Горанов обяви, че ако няма споразумения, "най-лошият сценарий" е минималните осигуровки за 2017 г. да останат на тазгодишните нива.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив