19 Април 2024, 14:20 Днес (8) | Вчера (11)

Гърците на път да се разделят с 13-тата пенсия

22 Май 2015 12:40 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2015, 11:30
Под лиценза на creativecommons

Снощи гръцкият премиер Алексис Ципрас проведе разговори с немския канцлер Меркел и френския президент Оланд в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Рига в опит за намиране на бързо решение на кризата в Гърция

След продължилата близо два часа среща обаче лидерите на Гърция, Германия и Франция не направиха официални изказвания за медиите, съобщава БНР. 

Идентични изявления направиха само говорителите на немското и на френското правителства, отбелязвайки, че дискусиите са били съсредоточени върху волята за постигане на споразумение по текущата спасителна програма за Атина.

Лидерите се споразумяха за необходимостта гръцките власти да продължат работата си с трите преговарящи институции, допълниха френските и германски служители след повече от два часа на преговори, които продължиха и след полунощ в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Рига.Според неназован гръцки представител, срещата е била "приятелска и конструктивна", като това мнение е било споделено от германския канцлер Ангела Меркел и от френския президент Франсоа Оланд. 

Той също така отбеляза, че лидерите на Франция и Германия са предложили на Ципрас лично да помогне за ускоряване на напредъка за дългосрочно уреждане на гръцката дългова криза. Алексис Ципрас говори за постигане на дългосрочно споразумение, което да даде перспектива за излизане на Гърция от кризата, посочи гръцкия служител и добави: Другите двама лидери разбират необходимостта от такова споразумение и са готови да допринесат лично за ускоряване на процеса по неговото изработване.

Лидерите на двете най-големи икономики в еврозоната обаче продължават да настояват, че Ципрас и неговото правителството на левицата СИРИЗА трябва първо да приключат преговорите и да влязат в рамките на условията, поставени от гръцките кредитори от ЕС и МВФ. В края на февруари Еврогрупата се съгласи да предостави на властите в Атина още четири месеца (до края на юни), за да се изпълнят условията за освобождаване на последното плащане за около 7,2 млрд. евро от официалната спасителна програма за Гърция в размер на 240 млрд. евро.

По-късно днес (от 17:30 ч.) гръцкият премиер Ципрас ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Юнкер и Европейската комисия, която не част от кредиторите на Гърция, се опитват да посредничат за постигане на толкова необходимото споразумение, без което Атина е изправена пред скорошна ликвидна криза и опасност да не успее да покрие предстоящо плащане към МВФ на 5-и юни за над 300 млн. евро.Междувременно групата от технически експерти и от двете страни продължава да преговоря в Брюксел, опитвайки се да преодолее различията по няколко нерешени въпроси.

Отделно от основните разногласия около пенсионните и реформите в пазара на труда, преговарящите страни изглежда имат различни виждания и за това как да се реформират ставките на Данък добавена стойност (ДДС). 

Атина предлага три ставки на ДДС от 7%, 14% и 22-23%, докато кредиторите настояват за две данъчни ставки: една в размер на 10-12% и още една от 20-23%.Пенсионната реформа също остава сериозен препъникамък, като кредитори на Гърция настояват за премахването на ранното пенсиониране и на т.нар. "13-та пенсия". 

В допълнение, те не са съгласни с правителството на Ципрас, настоявайки за постепенното възстановяване на минималната работна заплата и на колективното договаряне. Вчера немският вестник "Зюддойче Цайтунг", позовавайки се на свой неназован висш европейски източник, съобщи, че срокът на настоящата спасителна програма на Гърция (която по план трябва да приключи в края на юни) вероятно ще бъде удължен с още четири месеца, като част от останалите спасителни фондове (за общо 7,2 млрд. евро) могат да бъдат отблокирани в замяна на изпълнението на някои реформи. 

Гръцкият Финансов министър Янис Варуфакис обаче отхвърли категорично подобно предложение, описвайки го като "научно-фантастичен сценарии."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив