25 Април 2024, 16:08 Днес (12) | Вчера (12)

Брюксел е ядосан на Кипър за заема от Русия

10 Юли 2012 09:43 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2012, 09:48

Република Кипър вече не може да взима заеми на международните дългови пазари и трите рейтингови агенции намалиха оценката й до "спекулативно"равнище

 

Брюксел е раздразнен заради поискания от Кипър заем от Русия и не скрива недоволството си за това, че островната държава се стреми да получи смесено финансиране от европейския механизъм за подкрепа и от Русия, пишат кипърските гръцки вестници, цитирани от БТА.

Република Кипър вече не може да взима заеми на международните дългови пазари и трите рейтингови агенции намалиха оценката й до "спекулативно"равнище. Според някои анализатори общата стойност на необходимата на Кипър помощ, за да помогне на банките си и да балансира държавните си финанси, е от порядъка на 10 милиарда евро.

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов увери, че руският заем е предназначен за подпомагане на банковия сектор на Република Кипър, а не за финансиране на Евросъюза.

Преди дни стана известно, че Кипър е поискал от Русия финансова помощ от 5 милиарда евро. В края на миналата година Никозия получи преференциален заем от 2,5 милиарда евро за 2012 година от Русия, с която островната държава поддържа тесни икономически връзки. Много руски бизнесмени и банки държат средства в кипърски банки, а десетки хиляди руснаци пребивават на туристическия остров. Брюксел е притеснен от този подход на Кипър, тъй като Еврокомисията е заставена да направи завой в позицията си около това смесено финансиране на Никозия. "Нямам никакъв коментар по този въпрос", казал представител на Комисията, Очевидно той е видял публикациите в медиите, коментира в. "Филелефтерос". Доскоро Комисията бе заела различна позиция, като неведнъж даде да се разбере, че "суверенно право" на всички държави членки е да се стремят да осигуряват двустранни заеми за финансовите си нужди.

Европейски представители са получили уверения от кипърския президент Димитрис Христофиас, че "Русия не е поставяла никакво политическо или икономическо условие на Кипър във връзка с поискания от страната заем". Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер казал, че с Кипър са били обсъдени условията във връзка с финансирането на острова и добавил, че помощта ще бъде конкретизирана след доклад на Еврокомисията за състоянието на кипърската икономика. Според Юнкер преговорите с Кипър за тази помощ се очаква да приключат в началото на септември.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив