17 Април 2024, 00:58 Днес (0) | Вчера (11)

Потопът в Русия трови и българското Черноморие

09 Юли 2012 16:16 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2012, 17:17

Властите в Кримск знаели, но мълчали 3 часа преди ужаса

Отровна вълна от наводнението в Русия заплашва България. Химикали, гориво и други материали са се излели директно в Черно море след бедствието в Краснодарския край, а замърсяването вече е стигнало българския бряг. Това предупреди представителят на "Грийнпийс Русия" Алексей Кисельов, цитиран от РИА "Новости".

 

Според него ще има повишаване на нивото на токсични вещества в акваторията.

"Най-вероятно са били отнесени битови отровни химикали, нефтени продукти, дори торове. Всичко това вече е попаднало в морето. Засега не може да се говори за нивото на замърсяване. Първо, защото основната маса вече се намира някъде в района на България, а второ, сега най-важната цел е спасяването на хората", казва Кисельов.

"На този етап официално не сме получавали информация от руска страна за каквото и да било замърсяване в Черно море", обясниха пред Дартс нюз от Изпълнителна агенция "Морска администрация" към Министерство на транспорта.

"Логиката на теченията в Черно море е такава, че е много малко вероятно замърсяване от района на Краснодарския край да стигне до нас. Но дори това все пак да стане, подобен процес ще отнеме много време", обясниха още от "Морска администрация" и уточниха, че ако има замърсяване по руското крайбрежие, то първо ще тръгне към Украйна, после - към Турция. От Турция пък най-вероятно ще се върне пак нагоре, но до нас би стигнало много трудно и бавно. Шансът да достигне до нас е минимален", добавиха те.

Първите уволнения заради наводненията в Русия в края на миналата седмица, които отнеха живота на 171 души, вече са факт. Двама високопоставени ръководители в руската област Кримск бяха отстранени от губернатора, съобщи АФП. Това са областният управител и кметът на Кримск, уточнява в комюнике губернаторът.

"Има доказателства, че двамата управници са получили сигнал за наводнението три часа преди бедствието. При срещите ми с хората много хора от Кримск ми съобщиха, че не са били известени за предстоящата опасност", каза на пресконференция губернаторът на Краснодарския район Александър Ткачев.

От своя страна руският президент Владимир Путин поиска анализ "възможно най-скоро" на причините за наводнението. Жителите на пострадалите области са разгневени и упрекват властите, че не са предупредили предварително за рисковете.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 16 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8354
GBP 2.4796 2.4887 2.2900
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив