29 Март 2024, 14:07 Днес (8) | Вчера (11)

Хиляди остават без шофьорски книжки заради COVID мерките

07 Април 2021 12:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2021, 12:12

Издаването им е невъзможно заради спрени курсове на БЧК

Има проблем с издаването на шофьорски книжки. Курсовете по първа долекарска помощ, които БЧК провежда, са спрени до края на април заради COVID мерките. Автошколи се оплакват, че заповедта на здравното министерство, блокира хиляди курсисти в страната, алармира pariteni.bg. Подобен е проблемът и с плажните спасители за летния сезон. Това е трето затваряне на курсовете на БЧК по време на пандемията. Курсистите ще трябва да изчакат, въпреки че са покрили изпитите по курмуване и теория. "Лошото е, че в момента почти никъде не може да си намерите работа, ако не притежавате шофьорска книжка. Много хора са записали този курс, защото са си намерили работа и в момента не могат да започнат зарад това, че нямат шофьорска книжка", заяви пред медията Красимир Георгиев - председател на УС на Асоциацията за квалификацията на автомобилистите в България.
Курсовете са спрени и при водните спасители. Подготовката за сезона започва още през февруари. До момента в Бургас са записани 36 човека, които чакат. "Ще създадем такава организация май и юни, че до 15-ти юни да завършат всички тези, които проявяват желание и интерес. Имаме намерение за втора поредна година да извършим подготовка на водни спасители на морето, директно на плажа", допълни Виолета Радева - директор на БЧК - Бургас.
От БЧК заявиха, че изпълняват заповед на здравното министерство. "БЧК не бави умишлено и не е в наша полза това, да бавим подобни обучения. Не забравяйте, че все още се намираме в третата вълна. Смятам, че лекарите, които са наши преподаватели, които бяха свръхнатоварени в лечебните заведения, естествено е те също да имат възможността да се концентрират върху основната си дейност", уточни д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК.
В условия на затегнати COVID мерки курсистите ще могат да се подготвят онлайн на сайта на БЧК, където е разработена електронна платформа, която покрива теорията. След успешно положен тест остават само практическите занимания, които са между три или четири часа. "Не очаквам да имаме голямо струпване и невъзможност да откликнем на нуждите, които ще се съберат в периода, който предстои", заяви д-р Тодоровска.
От БЧК информираха, че са изпратили молба до здравното министерство да възстановят курсовете по-рано от предвиденото, като предлагат това да стане след 11-ти април.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив