25 Април 2024, 06:45 Днес (0) | Вчера (12)

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост!2

24 Май 2017 08:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 май 2017, 17:10

Честит празник на българската просвета и култура и на славянската писменост! В днешния ден е резонно да се даде думата на хората на словото и науката. Затова ви предлагаме откъс от празнично академично слово на преподавател в Софийския университет - проф. дбн Емил Трайчев. 
"Чрез гениалното и оригинално сътворяване на нова писменост, Кирил и Методий допринасят не само за разпространяването на евангелското слово сред народите със своеобразна култура, но и за осъществяването на радикална промяна в начина им на живот. ...  Двамата братя превеждат на разбираем език свещените книги, като по този начин полагат литературните основи на съответните национални езици. Старобългарската писменост става основа за формирането на националните славянски литератури. Чрез пренесената от християнския Изток на Запад светлина св. братя се превръщат в константи на цялата православна славянска книжнина. Затова те са наречени съвсем справедливо не само славянски апостоли, но и културни творци. ...  Делото на светите братя Кирил и Методий е велик принос в оформянето на общите християнски корени, които поради своята дълбочина и жизненост, определят една от най-важните ориентировъчни културни точки. Основният критерий, вдъхновявал тяхното дело, е християнската вяра. Културата и вярата не само не влизат в противоречие, но и създават помежду си отношения. ... Днес на преден план стоят основните философски въпроси за отношението между етиката и политиката, за значението на трансцендентното в нашата антиметафизична епоха. Сред главните предизвикателства, които се издигат пред нас, са диалогът на религиите във времето на масов атеизъм, сближаването на културните общности в света, промяната на обществените форми на живот, както и вписването на собствената културна традиция в цялото. В този тревожен социален контекст е изключително важно да се разбере, че ако Европа желае да открие своята истинска идентичност, тя трябва да се обърне към християнските си корени, и по-конкретно към делото на хора като св. братя Кирил и Методий, чийто пример е принос от първостепенна важност за духовното и моралното й обновление. Преживяла века на големите идеологически заблуди и катастрофите, последната възможност за Европа е диалогът на религиите и културите, който единствен може да спаси света от самоунищожение."

По случай Деня на българската просвета, култура и писменост дипломати от посолството на Република Полша в София, от Полския институт и от Отдела за промоция на търговията и инвестициите към посолството, заедно със семействата си поздравиха българите, като прочетоха откъси от произведения на класици на българската литература.

Видеопоздрав за днешния празник подготви и Посолството на САЩ в България. Посланик Ерик Рубин, заедно със служители на посолството участваха във видеоклип, за да покажат своето уважение и признание пред българската история.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив