20 Април 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (10)

Отнеха лиценза на най-големия румънски застраховател

27 Септември 2021 10:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 септември 2021, 10:02

Срещу CITY Insurance е открито производство по несъстоятелност

Румънският финансов надзорен орган отхвърли краткосрочния план за финансиране и възстановяване на най-големият играч на местния застрахователен пазар и отне лиценза на компанията CITY Insurance S.A., като я обяви в несъстоятелност. Решението е голям трус за румънския застрахователен пазар, като се има предвид, че CITY Insurance държи дял от 20% в общото застраховане и 45% в сегмента на задължителната автомобилна "Гражданска отговорност". Регулаторът прибегна до крайната мярка след като по-рано през годината беше констатиран капиталов недостиг заради финансова измама. На застрахователя бяха наложени глоби. В коментар председателят на Регулатора Нику Марку посочи, че решението е взето след обширни експертни разследвания, фактически доказателства и подкрепата на правоприлагащите институции в Румъния и други страни.
От Националния съюз на застрахователните и презастрахователните дружества в Румъния (UNSAR) казаха, че застрахователната компания не е член на асоциацията, но въпреки това застрахованите в CITY могат да бъдат спокойни, тъй като полиците им са защитени по закон чрез изградения в тази връзка защитен механизъм.
Президентът на Бюрото на румънските застрахователи на автомобили (BAAR) - Мадалин Росу, обяви, че местната застрахователна индустрия е достигнала такава зрялост, опит и ниво на регулиране, които й позволяват да преодолее ефектите от всяка дисфункция, която може да управлява по оптимален начин.
CITY Insurance е основател и акционер на застрахователния катастрофичен фонд PAID Румъния. Генералният мениджър на PAID – Николета Раду, посочи, че задължителните полици остават валидни, независимо какво се случва с дистрибутора на полицата. PAID е стабилен по отношение на коефициентите на платежоспособност, има собствени средства и има най -голямата програма за презастраховане в Централна и Източна Европа, в размер на 1 милиард евро,  посочи още Раду.
Големият въпрос за потребителите на застраховки сега е дали и с колко ще поскъпне задължителната "Гражданска отговорност".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив