24 Април 2024, 16:14 Днес (10) | Вчера (6)

Калфин: Хората не трябва да получават по-ниски пенсии от определените по закон

11 Февруари 2015 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 февруари 2015, 09:59
МТСП

Работещите в тежки условия на труд не трябва да бъдат подлагани на риск да останат без или с ниски пенсии, обяви вицепремиерът

Работещите в тежки условия на труд не трябва да бъдат подлагани на риск да останат без или с ниски пенсии. Те не трябва да получават по-ниски пенсии, отколкото предвижда законът. За това настоя вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на брифинг след среща с професионалните пенсионни фондове (ППФ). Той обясни, че не трябва да се допуска хората да започнат да получават пенсия от ППФ за 1-ва и 2-ра категория труд и след това поради една или друга причина да останат без доход, докато влязат в общата система на НОИ.

Дискусиите в МТСП днес бяха насочени към изплащането на пенсиите на работниците от 1-ва и 2-ра категория труд. Експертите в сферата на социалното осигуряване се фокусираха върху лицата, натрупали осигурителен стаж преди 2000г., тези, които са се осигурявали преди и след 2000 г. и хората, при които осигуряването е изцяло след 2000 г.

"Лицата, които изцяло са натрупали осигурителния си стаж преди 2000 г., нямат вноски в частните пенсионни фондове. Постигнато е съгласие, че законът трябва да се промени и те да станат трайно контингент на НОИ", каза министър Калфин.

Предложено бе за тези, които са се осигурявали преди и след 2000 г. (преди и след появата на ППФ), да се запази сегашният вариант на пенсиониране. "Уточнихме се тази система да продължи да работи като логика, защото вноските за осигурителен стаж са разпределени както в НОИ, така и в ППФ", обясни министър Калфин като уточни, че има различни технически възможности. "Единият вариант е, както и досега, НОИ да определя и плаща пенсията, като индивидуалната партида на човека се прехвърли от ППФ в НОИ. Другият вариант е да се изплаща пенсията от две места – ППФ и НОИ. Важно е пенсиониращите се да имат право на избор", каза министърът и уточни, че това е сравнително решим проблем.

"Проблемите са при третата група хора, които се осигуряват след 2000 г. изцяло в ППФ", подчерта министър Калфин. По план тези хора трябва да започнат да получават пенсията си изцяло от ППФ чрез натрупаното в капиталовата сметка на работника към момента на пенсиониране. Тази пенсия е срочна и е предвидено да се изплаща 8 или 3 години съответно за 1-ва и 2-ра категория труд преди работещият да придобие право на пенсия от солидарната система. "Тук мненията са различни", обобщи вицепремиерът.

"На първо място стои въпросът дали да има или да няма избор за всеки осигурен, както и кога да бъде направен той – при пенсионирането, или по време на осигуряването", каза министър Калфин. ППФ изразяват готовност те да изплащат изцяло пенсиите. "Рискът при капиталовите сметки обаче е, че ако работодателят не е внасял добросъвестно и редовно вноските, то това ще се отрази на размера на получаваната пенсия", каза министърът.

Екипът на министерството обяви, че дава възможност и на граждани да се включат с коментари и предложения в дискусията, като всички желаещи могат да направят това на имейл адрес: preforma@mlsp.government.bg.

Във връзка с отвореното писмо на работодателските организации, които участват в работата на НСТС, пресцентърът на МТСП изрази разбирането на Калфин към аргументите на авторите. Повод за писмото са промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени през декември, свързани с възможността за избор на форма на допълнително задължително пенсионно осигуряване, криминализирането на укриването на осигурителни вноски, както и увеличаването на минималната работна заплата.

"Темата за минималната работна заплата беше обсъдена в НСТС в рамките на обсъждането на параметрите на бюджета за 2015 г., докато другите два въпроса са предмет на дългогодишни дебати, както между социалните партньори, така и в обществото. Вече имах възможност да изразя пред социалните партньори позицията си, че държа да се спазват стриктно правилата и тези въпроси да се обсъдят задълбочено в съответните институции. Вярвам, че редовните заседания на работната група по пенсионната система (в която участват, както представители на социалните партньори, представители на повечето политически групи в НС и други заинтересовани страни), както и предстоящото обсъждане на законодателните промени в НСТС и Надзорния съвет на НОИ, дават добра възможност за изслушване и отчитане на всяко изложено мнение по тези въпроси. Тази дискусия се провежда при максимална публичност и мнението на всеки участник в нея, както и всеки дискутиран въпрос, са известни на обществото. Очаквам да продължим задълбочените дебати, като спазим ангажимента към края на месец март 2015 г. да достигнем до законодателни предложения, които да бъдат надлежно обсъдени в НСТС. Очаквам да се запази ангажиментът на всички участници в работната група, както и проявеното желание да се търсят решения по много остри въпроси, по които има наслоени противоречия", заяви министър Калфин.

По отношение на претенциите на подписалите откритото писмо работодателски организации, насочени към публичното поведение на министъра, в което той представя "идеи за нормативни промени, несъгласувани по съответния законов ред със социалните партньори", Ивайло Калфин подчерта, че прави ясна разлика между идеи за решения, които са право и задължение на всеки политик, и законодателни предложения, които следва да се съгласуват със социалните партньори. Вицепремиерът е готов да се срещне с ръководителите на работодателските организации, които изразяват претенции към неговото поведение като председател на НСТС, при тяхна инициатива. Той самият има намерение да постави този въпрос публично на следващото заседание на НСТС, което в момента се подготвя в съответните комисии на съвета.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив