24 Април 2024, 12:27 Днес (6) | Вчера (6)

Калфин готов за преговори с бизнеса

12 Февруари 2015 13:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2015, 13:00
Булфото

Вицепремиерът Ивайло Калфин отвърна на ударите, отправени му от бизнес организации. Той е готов да разговаря с работодателите, но ги обвини в некоректност

"В момента има дискусия по пенсионната система, каквато никога досега не е имало с участието на работодателските организации", заяви социалният министър пред Нова телевизия. 

Той коментира обвиненията на председателя на най-голямата работодателска организация КРИБ Кирил Домусчиев вчера и нападките, че не виждат диалог със социалното министерство.

Домусчиев заплаши с протести, ако се повишат осигуровките. Той обвини Калфин, че не разбира проблемите на бизнеса.

Социалният министър заяви, че Домусчиев говори за неща, които са се случили декември месец. Тогава са били внесени предложенията за промяна в пенсионните фондове.

"Как така два месеца по-късно той се сети, че това им пречи. Очевидно г-н Домусчиев държи по един неособено коректен начин да разделя кабинета, което не му прави чест. Много добре знае, че не аз съм внесъл промените в закона за пенсионните фондове, знае по какъв начин това става и че след това имахме среща с него. Поканих го да си отдели една неделя, да седнем заедно, да му покажа пенсионната система и да даде предложения как да се поправи”, заяви Ивайло Калфин. 

Законът КСО, касаещ вноските в пенсионните фондове, бе внесен от финансовия министър Владислав Горанов. Именно той обаче бе похвален от Домусчиев, като диалогичен министър.

Детските надбавки

"Парите в натура ще се дават на непълнолетните майки, а техните родители, тоест бабите, нямат основание да получават повече детски. Ако младата непълнолетна майка реши да се върне на училище, тя ще получава годишна сума за всяка завършена учебна година”, обясни министър Калфин.

Той допълни, че предложението му е в новия закон да се увеличи сумата за трето дете, а за четвърто сумата ще намалее. 

Предвижда се и помощ за майки, които не получават майчински.

"Има много сигнали от университети, че голяма част от майките-студентки раждат и след това не стъпват във ВУЗ-овете, след като получат близо 3000 лева помощ при раждане. Затова ние предлагаме тази сума да се раздели на две. Половината да бъде получена при раждането, а другата – при записване на следващ семестър”, обясни още Калфин. 

Великденските добавки 

"Тези пари не са предвидени в бюджета и зависят от неговото изпълнение. Моето мнение е, че би трябвало да се помогне на хората с най-ниски доходи”, коментира Калфин. 

Децата с увреждания

"Със сигурност трябва да се увеличат средствата за тези семейства. Промяна настъпва, когато децата навършат 18 години. В тази връзка идеята е да се създадат дневни центрове, домашен патронаж, почасова и временна заетост”, обясни социалният министър.

По думите му не може на всеки човек с увреждания да се полага по един асистент, защото тяхната бройка е по-малка. Трябва да има критерии според характера на уврежданията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив