19 Април 2024, 21:48 Днес (10) | Вчера (11)

Ръстът на електромобилите ще доведе до ръст в потреблението на ток

29 Август 2017 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 август 2017, 11:06

Експертите обсъждат различни сценарии за развитието на електропреносната мрежа

Масовото разпространение на електрически автомобили може да доведе до рязко увеличение на пиковото търсене на електроенергия. До този извод са стигнали английски изследователи от Националния център за управление на енергийните мрежи на Острова, пише GreenTech.bg. Потреблението на електроенергия би могло да достигне 85GW – в сравнение с 60 гигавата към момента – ако развитието на електромобилите достигне 90% от продажбите на нови автомобили до 2050 г. и тези превозни средства се зареждат произволно от богати потребители, които нямат опасения относно околната среда. За сравнение, ако темпът на пазара на електромобили върви със същата скорост, но се използват технологиите за интелигентно зареждане, споделени автомобили и зареждане в непиковите часове, то търсенето на електроенергия може да нарасне само с 6GW до 2050 г., въпреки масовото електрифициране на транспортната система.

Докладът на организацията представя четири перспективи за развитието на националната електропреносна мрежа и бъдещата енергийна система. Този документ се основава на задълбочен анализ на текущото търсене на енергия и прогнозите за бъдещето, както и промените в потребителското поведение и технологичния напредък. Четирите сценария отразяват все по-широкото приемане на нисковъглеродни технологии. Само един от четирите сценария не предвижда бързо навлизане на електрически превозни средства. Прогнозите включват още рязко нарастване на броя на термопомпите системи и ръст на възобновяемите енергийни източници – достигайки 40% до 2030 г.

Най-оптимистичният сценарий за околната среда – наречен "Два градуса" (референция към климатичната цел на Парижкото споразумение) – обещава най-високото ниво на икономически растеж от четирите сценария. Според прогнозите, потребителите ще правят съзнателни усилия да живеят по-екологично, като ще има по-високи данъци за потребителите и бизнесите, които продължават да избират въглеродно-интензивни опции – например природен газ за отопление. Моделът "Два градуса" е единственият сценарий, при който Великобритания отговаря на всичките си въглеродни цели.

В най-лошия сценарий, наречен "Стабилна държава", Великобритания отчита бавен икономически растеж, инвестициите са насочени към намаляване на краткосрочните разходи за енергия, вместо да се инвестира в дългосрочни решения за нисковъглеродни технологии. Налице е слаб напредък по отношение на декарбонизацията, тъй като потребителите не са стимулирани да преминат към по-екологосъобразни технологии, а предприятията предпочитат нискорискови, краткосрочни подходи към иновациите.

"Четирите сценария не са прогнози, но се стремят да бъдат катализатор за дебати, вземане на решения и промени", заяви Маркус Стюард, ръководител на енергийните анализи в Националния център за управление на енергийните мрежи.

Четирите варианта "подчертават как разпространението на електрическите превозни средства трябва да върви ръка за ръка с ускоряване на инвестициите в чиста енергия", каза Ема Пинчбек, изпълнителен директор на търговската организация RenewableUK.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив