14 Май 2024, 08:54 Днес (0) | Вчера (12)

Гърция е склонна на нов спасителен пакет, но без мерки за икономии

04 Февруари 2014 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 февруари 2014, 11:09
Под лиценза на creativecommons

Представител на икономическия екип на правителството казал, че дебатът, който започнал след срещата на Еврогрупата миналия понеделник между финансовите министри на Германия и Франция, се движи в позитивна посока за Гърция

Атина изглежда позитивно настроена към започналия дебат за нов спасителен пакет на Гърция, но при условие, че в него не се съдържат изисквания за бюджетни и други рестрикции, съобщават местните вестници, цитирани от БТА.

Представител на икономическия екип на правителството казал, че дебатът, който започнал след срещата на Еврогрупата миналия понеделник между финансовите министри на Германия и Франция, се движи в позитивна посока за Гърция.

Вестник "Вима" цитира говорител на германското министерство на финансите, който казал, че трети спасителен пакет за Гърция, ако такъв е необходим, ще стане известен в средата на годината и ще бъде предоставен на страната. Той изключил вероятността от ново отписване на гръцкия дълг.

В Берлин, Брюксел и Атина се подготвя почвата за "пролетно" споразумение, което щяло да предвижда нов пакет финансиране на Гърция с ограничен размер (10-12 млрд. евро), твърди вестник "Етнос", като подчертава, че този спасителен пакет няма да бъде съпроводен с меморандум, а с едно единствено задължение Гърция да реализира конкретни реформи.

Планът, който германското финансово министерство подготвял и се оценявал позитивно от правителството, щял да бъде задействан, след като Евростат потвърди на 23 февруари регистрирания от Атина първичен бюджетен дефицит за 2013 г. Окончателните решения по този план се очаква да бъдат взети на срещата на Еврогрупата на 5 май.

Същото издание обаче помества изказване на германския вицеканцлер и министър на икономиката и енергетиката Зигмар Габриел, който обявил, че "Гърция е влязла в еврозоната с фалшиви данни". Той описал Гърция като въпрос, който касаел повече Световната банка, отколкото Международния валутен фонд поради факта, че в тази институция няма никакви държавни структури.

Германската левица вчера също се обяви против отпускането на трети спасителен пакет за Гърция.

Гърция получи 240 млрд. евро финансова подкрепа по две спасителни програми от Международния валутен фонд и еврозоната от 2010 г. насам в замяна на съкращаване на разходите и осъществяване на реформи.

Високопоставен представител на ЕС заяви миналия месец, че в момента Гърция няма остра необходимост от средства и допълнителни пари ще бъдат нужни, когато Гърция ще трябва да изплаща дълга си. Следващата дата на голям падеж е в средата на май.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив