19 Април 2024, 01:01 Днес (0) | Вчера (11)

Честит 3 март, Българи!2

03 Март 2014 00:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 февруари 2014, 18:49

Приемете нашите най-сърдечни поздравления за Националния празник на България!

Санстефанският договор между Руската империя и Османската империя слага край на Руско-турската война (1877-1878) г. и урежда, макар и неокончателно, обособяване на Трета българска държава след близо пет века османско владичество в България.

Договорът е подписан около 17 ч. на 3 март (19 февруари стар стил) 1878 г. в Сан Стефано (днес квартал Йешилкьой, част от предградието Бакъркьой, разположено на 10 км. от историческия център на Истанбул), от граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и от външния министър Савфет Мехмед паша и посланика в Германия Садулах бей от страна на Османската империя.

Датата трети март е формализирана от парламента като дата за национален празник на България.

Членовете в договора, които засягат България са:

Чл. 6. България се издига в автономно, поданно княжество, с християнско правителство и народна милиция.

Чл. 7. Българският княз ще бъде свободно избран от населението и потвърден от Високата порта със съгласието на силите. Никой член от царуващите династии във великите европейски сили не може да бъде избран за български княз.

Чл. 8. Турска войска не ще има вече в България и всички стари укрепления ще бъдат съборени за сметка на местното правителство.

Чл. 9. Размерът на годишния данък, който България ще плаща на сюзеренния двор, като го внася в банката, която Високата порта ще посочи по¬-късно, ще бъде определен по съгласие между Русия, отоманското правителство и другите кабинети в края на първата година от дейността на новата организация.

Чл. 10. Високата порта ще има право да си служи с българските пътища за превоз през определени пътища на своите войски, муниции, хранителни припаси в областите, разположени зад княжеството, и обратно.

Чл. 11. Собствениците мюсюлмани или други, които биха установили своето лично местожителство вън от княжеството, ще могат да запазят своите недвижими имоти в него, като ги дават под наем или управляват чрез други лица.


Войната, започнала на 24 април 1877 и завършила със Санстефанския мирен договор от 3 март 1878 е изпъстрена с кръвопролитни и тежки сражения.

Нека на този ден засвидетелстваме почитта си към хилядите загинали български, руски, грузински, арменски, осетински, румънски, финландски, черногорски и сръбски воини, дали живота си за свободата на българския народ. Дейно участие във войната взема и българското опълчение.

Нека в този светъл ден си спомним и почетем паметта на всички дали живота си за нашата свобода. Нека им благодарим за най-големия дара, който ни завещаха – свободата – и днес да не забравяме платената тежка кървава цена. Нека не само се  гордеем с нашата история и с всички тези светли личности, загинали, за да бъдем днес свободни, но и да се постараем да пренесем свободния и горд дух, както и да изградим по-добра от днес страна за своите деца! Поне това дължим на миналото си и на бъдещето.

Приемете нашите най-сърдечни поздравления за Националния празник на България!

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив