28 Март 2024, 11:29 Днес (5) | Вчера (12)

Руски инвеститори търсят големи терени в Гърция за ваканционни селища

04 Юли 2012 13:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2012, 14:00
cepolina free photo

Инвеститори от Русия търсят големи терени в Гърция, за да построят ваканционни селища за руснаци, пише гръцкият вестник "Имерисия"

Инвеститори от Русия търсят големи терени в Гърция, за да построят ваканционни селища за руснаци, пише гръцкият вестник "Имерисия".

 

Руският интерес е продиктуван от кризата в Гърция, заради която цената на имотите падна значително. Засилено се търсят имоти по островите Евбея, Закинтос, Крит и областта Етолоакарнания, Западна Гърция.  На Халкидическия полуостров руснаци са купили десетки къщи, чиято цена варирала от 200 хил. евро до над 2 млн. евро. Подобни действия руски инвеститори предприели и на островите Миконос и Родос. 

Представител на гръцка строителна фирма изтъква пред вестника две причини за нарасналия руски интерес: първата била, че руснаците възприемали Гърция като врата за достъп до Европа, а втората - в общото вероизповедание и интереса на руснаците към религиозния туризъм.

Основното искане било да получат постоянна виза за престой в Гърция и възможност за разходки до Европа.

Предишни данни показват, че 10% от руските туристи са потенциални купувачи на имоти в Гърция. Това означава, че ако тази година в южната съседка почиват един милион руснаци, както очакват гръцките туроператори, тогава би трябвало да се очаква сто хиляди от тях да закупят имоти, коментира БТА.

Преди време гръцкото издание "Имерисия" писа, че Гърция може да се присъедини към групата от страните със специализиран режим за привличане на богати инвеститори в имоти чрез издаване на имигрантски визи и че вътрешното министерство на страната смята да промени ситуацията на пазара на имоти. Плановете предвиждат автоматичното издаване на визи на граждани извън Европейския съюз, които инвестират "значителни суми" в имоти в Гърция, основно в къщи, вили и други ваканционни имоти.

Българското правителство наскоро също предложи промени в законодателството, които да улеснят получаването на българско гражданство от чуждестранни инвеститори. Вчера пък стана известно, че граждани на Русия, Украйна и Молдова ще получават годишна многократна вида, ако са посетили България през миналата година.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив