23 Април 2024, 14:16 Днес (6) | Вчера (13)

Голям швейцарски застраховател вече приема биткойн плащания

19 Април 2021 11:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 април 2021, 10:34

AXA не добавя никакви такси за плащания с BTC, но брокерът за криптовалути Bitcoin Suisse има комисионна от 1,75%

Втората по големина в Европа застрахователна компания AXA стана първият застраховател в Швейцария, който предлага на своите клиенти възможността да плащат с биткойн чрез сътрудничество с брокера за криптовалути Bitcoin Suisse, пише cryptodnes.bg. Биткойн плащанията ще бъдат приемани за почти всички продукти на AXA с изключение на животозастраховането поради регулаторни бариери. AXA посочи ускорената дигитална трансформация на световната икономика по време на пандемията на коронавируса като ключов фактор при избора ѝ да интегрира криптовалутата в ежедневните си операции. Още през 2019 г. обаче застрахователят отбелязва, че е направил пазарно проучване, което показа, че приблизително една трета от анкетираните на възраст между 18 и 55 години вече притежават или се интересуват от крипто. Според Клаудия Биенентреу, ръководител на отворени иновации в AXA Швейцария, приемането на плащания с биткойн е "отговорът на AXA на нарастващото търсене от страна на клиентите за алтернативни решения за плащане, като новите технологии играят все по-голяма роля".  

Преживяването на клиентския фронт ще бъде обикновен онлайн превод с референтен номер: сумата, дължима в швейцарски франкове, ще бъде изчислена в еквивалентна сума в Биткойн, а посоченият обменен курс ще остане валиден за определено време. През този времеви прозорец клиентите няма да носят риск от обменния курс и AXA не начислява никакви допълнителни такси за клиенти, които решат да плащат сметките си в BTC, а не във фиатна валута.

Самата AXA няма да държи биткойн, който получава в баланса си. Вместо това тези монети ще отидат в ръцете на крипто брокера Bitcoin Suisse. Забележително е, че докато самата AXA не добавя никакви такси за плащания с BTC, Bitcoin Suisse включва собствена комисионна от 1,75%, когато изчислява обменните курсове биткойн / швейцарски франк за клиенти на AXA.

Предишният ангажимент на AXA с базирани на блокчейн технологии включва членството в платформата за досиета на автомобили от 2017 г., която използва блокчейн за проследяване и записване на жизнения цикъл на превозните средства. Застрахователят също така спонсорира Blockchain Challenge на университета в Базел, където подкрепя изследванията за използването на интелигентни договори в застрахователната индустрия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив