28 Март 2024, 17:30 Днес (11) | Вчера (12)

Десет проекта за възстановяване на на варненския кв. "Аспарухово" чакат финансиране

28 Август 2014 10:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 август 2014, 09:03
Булфото

Щетите и последствията от бедствието са тежки и по тази причина общината се надява да получи помощ от държавата, каза кметът на града Иван Портних

Окомплектована е по-голямата част от проектите, свързани с възстановяването на варненския кв. "Аспарухово", който пострада тежко по време на наводнението от 19 юни т.г.

"Най-важните от тях са обезопасяването на двата охранителни канала – по ул. "Моряшка" и ул. "Горна студена", тъй като това е свързано изцяло със сигурността на хората в района, каза кметът на Варна Иван Портних. Знаете, че голяма част от живеещите там все още са в евакуация. Активно работим по укрепването на новите свлачища, като изграждаме подпорни стени. Така поетапно връщаме хората в домовете им", обясни Портних.

Според него щетите и последствията от бедствието са тежки и по тази причина общината се надява да получи помощ от държавата.

Кметът на Варна съобщи също, че във вторник разговарял с жители на Аспарухово, които са били засегнатите от бедствието. "Обясних на хората, че вече имаме идеен проект за укрепване на охранителния канал по ул. "Горна студена". Поел съм ангажимента в рамките на няколко дни да прецизираме трасето на охранителния канал, което ще покаже кои къщи няма как да не бъдат засегнати. Ще търсим вариант да подпомогнем хората, които ще останат без домове, като всеки казус ще бъде гледан по отделно, обясни Портних. Знаете, че държавата ни предостави 30 фургона, с които беше създадено селище за временно настаняване, но всички отказват да се настанят там".

По информация от район Аспарухово към момента са изградени две подпорни стени, предотвратяващи свличането на земни маси по ската над квартала. Техните дължини са 22 и 24м., като височините им варират от 2 до 5 м.

В момента есе работи и по изграждането на трета 54 метрова стена като предстои да бъде построена и противоерозионна стена с дължина 165 м., както и да бъде положена противоерозионна мрежа с анкери. След приключване на работата предстои скатът над квартала да бъде озеленен, което трябва да осигури допълнителна устойчивост на земните маси.

От Междуведомствената комисия за едействия при бедствия и аварии се очакват 1,8 млн. лв., а за укрепителни дейности в района са нужни още 27 млн. лв. , сочат данни на общинската администрация във Варна.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив