28 Март 2024, 12:15 Днес (6) | Вчера (12)

Всеки пети туроператор без застраховка

21 Декември 2017 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 декември 2017, 09:06

224 фирми не са си подновили полиците

Всеки пети туроператор е без валидна застраховка "Отговорност на туроператора", показа справка на "Монитор" в Регистъра на регистрираните туроператори и туристически агенти. Към момента в електронния списък фигурират имената на 1071 туристически агенции, от които 224 са с изтекла полица. Това означава, че около 20% или всяка пета фирма няма право да организира пътувания. На 58 от компаниите пък съвсем скоро им изтича застраховката. Останалият брой търговци са с валидни полици или пък са такива, които вече са заличени от регистъра.
От данни на Министерството на туризма, предоставени за "Монитор", става ясно, че от 2014 г. до момента общият брой на отписаните туроператори е 15.
През 2014 г. те са били 9, 2015 г. - 4, а през 2016 г. и 2017 г. по един, ако не броим последния случай с фалиралата "София тур и Холидей" ЕООД. Сред основните мотиви за заличаване и прекратяване на дейност, посочени от туристическото ведомство, са, че въпросните дружества са работели без действаща застраховка или пък те сами са пуснали молба да бъдат заличени поради прекратяване на дейност, както и заради "други системни нарушения на Закона за туризма".

Във вторник вечерта от туризма съобщиха за поредния туроператор, който е фалирал, и то дни преди най-чаканите празници в годината, когато традиционно голям брой хора тръгват на път. Спешната проверка на министерството показала, че фирма "София тур и Холидей" ЕООД има валидна застраховка, сключена само преди дни - на 11 декември 2017 г., със ЗАД "Алианц- България", като полицата е влязла в сила от 00:00 часа на 12 декември 2017 г. Според информация от самия туроператор покритието на застраховката им е за 1 млн. лв., а според подадената към министерството информация за полицата лимитът на обезщетението е за 450 хил. лв.
Пред журналисти ресорният министър Николина Ангелкова заяви, че се издирва собственикът на "София тур и Холидей" ЕООД. През октомври месец фирмата е сменила собственика си, когато е прехвърлена на сръбския гражданин Драган Живкович, който е в неизвестност.
Оказва се обаче, че в списъка на туроператорите като управители са посочени съвсем други лица, а именно Димитър Иванов Тонев и Ралица Пламенова Тонева. Разминават се и адресите на управление. В регистъра към туристическото ведомство е посочен район "Оборище", бул. "Княз Ал. Дондуков" 86, вх. Б, ап. 29, а в Търговския регистър - район "Триадица", бул. "България" 51, вх. 1, ет. 1 офис 3. Капиталът на фирмата е 100 лв. От министерството са направили спешна проверка на адреса на туроператора на бул. "България", но не са открили никой. С тази фирма се оказа свързан и друг туроператор с подобно име "София тур и ко", чийто район на управление се намира именно на бул. "Княз Ал. Дондуков" 86. Срещу това дружество има подадени сигнали, но тя не е обявена в несъстоятелност, отговори на въпрос Ангелкова. Сигналът е подаден още март месец и е бил пренасочен по компетентност към Комисията за защита на потребителя. През април от комисията са обявили, че няма нарушения, които да костват лиценза на туроператора.
В тази връзка вчера следобед Ангелкова се срещна с изпълнителните директори на застрахователните компании "Алианц България" и "Групама" заедно с представители на Комисията за финансов надзор и представители на фалиралата туристическа фирма.
Няма информация обаче какъв е броят на пострадалите клиенти и какъв е размерът на евентуалните щети, поясни Ангелкова. Тя посочи още, че това може да забави процедурата по изплащане на обезщетенията, която може да стартира, след като се съберат необходимите документи, свързани с броя на потърпевшите.
Тя добави, че с прекратяването на дейността туроператорът не се заличава автоматично от Националния туристически регистър. Това е отделна процедура, която ще стартира и ще отнеме известно време. За улеснение на потребителите в Националния туристически регистър с червено се подчертават тези туроператори, които са заличени.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив