29 Март 2024, 16:28 Днес (11) | Вчера (11)

Ваня Григорова: Подмяната на Кодекса на труда е абсолютно ненужна

17 Март 2021 17:55 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 март 2021, 17:56

Картата на безработицата показва нужда от политика, свързана с регионите, посочи Жасмина Саръиванова

Над 60 000 хил. са хората, обезкуражени да намерят работа. Безработните у нас растат. Затворените бизнеси са на ръба на оцеляването и след около две седмици работа предстои поредно затваряне. "Дори работилите в сивия сектор трябваше да получат възможност за оцеляване, но това означаваше, че би трябвало да има помощи за абсолютно всички, а ние виждаме, че дори тези, които трябваше да получат помощи, не ги получават или ги получават със закъснение", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Ваня Григорова, икономически съветник от КТ "Подкрепа".  Та е убедена, че кандидатстването за компенсации не е толкова трудно да се разбере и осъществи, а проблемът са критериите, по които те могат да се получат.
"Има съзнателно допуснати пропуски, така че системата да не работи", добави Григорова. Според нея всички мерки имат благотворно влияние, но нито една мярка не е намалила ръста на безработицата. Тя бе категорична, че нов Кодекс на труда ще направи така, че да се намалят правата на работещите.
"Ако управляващите го направят, ще ни вкарат в непрекъснати раздори и няма да вършим никаква друга работа. Подмяната на Кодекса на труда е абсолютно ненужно", каза още синдикалистът и добави, че синдикатите винаги ще протестират срещу отпадане забраната за извънреден труд.
А за Ваня Григорова повече гъвкавост за работника, означава повече несигурност за него и повече възможности за работодателя.
Относно минималната работна заплатя тя заяви, че трябва минималната работна заплата да не бъде по-ниска от 50% от средната работна заплата.
"Една мярка, за да бъде полезна, трябва да бъде навременна. Мерките трябва да бъдат ясни и да обхващат колкото може повече лица и в същото време работодателите трябва да бъдат улеснени, както и навсякъде в страната да са едни и същи", заяви в "Социална мрежа" и Жасмина Саръиванова, директор Дирекция "Защита на работодателски интереси" в Българска стопанска камара.
Тя заяви, че удължаването на мерките не е променило забележките към тях от страна на бизнеса.
"Искахме да има по-трайно законодателно решение за действие при кризи, защото кризите имат нещо общо. Така би могло да има подготвеност на държавата при всяка възникнала криза", добави Саръиванова. Та каза, че има фирми, които успяват да се възползват от мерките, има и такива, които не успяват. За нея е нужно е да има политика, свързана с регионите, защото картата на безработицата показва реалността в това отношение.
"От БСК пледираме за нов Кодекс на труда, защото настоящият е писан преди 30 години, като е преписван от още по-стар кодекс и много неща могат да намерят друга уредба. Изключително важно е новият Кодекс на труда да е с абсолютно участие на социалните партньори, синдикатите, както и представители на научната област. Няма нужда от неясни норми", убеденан е Жасмина Саръиванова. В предаването балетният педагог Ваня Рошкова сподели затрудненията в сектора на изкуството и специално в балета, като каза, че за децата е много важно да танцуват в залата.
Хореографката добави пред репортера на "Социална мрежа" Гергана Найденова, че дори за най-опитния учител е предизвикателство да мотивира учениците си през екрана на компютъра. особено, когато става дума за изкуство.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив