25 Април 2024, 17:38 Днес (14) | Вчера (12)

Иван Кристоф създава НПО за въздушно, планинско и водно спасяване

29 Май 2014 12:17 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 май 2014, 12:48

Новата структура ще работи на доброволни начала, а необходимата екипировка и техника ще бъдат предоставени от нейния основател

Българинът с канадско гражданство Иван Кристоф, известен като българския "човек - паяк", създава неправителствена организация за височинно/въжени спасителни дейности по земя (и под земя), вода и въздух. В нея ще работят доброволци, а необходимата екипировка и техника за извършване на спасителните дейности ще бъде осигурена от самия Кристоф. Това стана ясно на неговата презентация "Създаване на НПО за спасяване и самофинансирането му", която се проведе в столицата.

"Най-важното нещо, което искам да се знае, е, че това ще бъде некомерсиално, доброволно начинание в обществена полза и няма да допусна да се превръща в бизнес. Затова и няма да искаме заплащане от обектите на спасителните дейности", категоричен е Кристоф, който има дългогодишен опит в спасителни дейности, височинни операции и е поставял различни рекорди в сферата на катеренето и спускането от хеликоптери.

Той добави, че който иска да се включи в новата организация е добре дошъл, без да очаква възнаграждение за това и изрази съжаление, че доброволчеството не е добре урегулирано в България. Желаещите ще бъдат обучавани в екстремни дейности, които се използват в екстремални ситуации и екстремни спасителни акции. Затова и основателят на тази инициатива е създал Клуб "ЕКСТРИЙМ", за да подготвя младите за целите на организацията.

Към неправителствената организация Иван Кристоф планира да създаде и тренировъчни бази, както и зона за приземяване в подножието на планините Витоша, Рила и Родопите. Ще бъде отделено голямо внимание на подготовката на доброволните екипи, защото възникването на критична ситуация, според българския "човек – паяк", не е подходящ момент за първата им среща. Той покани и журналистите да се включат в организацията по спасяване, за да може хем да помагат пълноценно, хем да могат да отразяват ситуацията отблизо.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив