29 Март 2024, 11:55 Днес (5) | Вчера (11)

ВУЗФ отчете 3750 реализирани студенти за 15-тия си рожден ден

21 Юни 2017 16:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 юни 2017, 11:14

Ръководството на висшето училище отбелязва празника със специална конференция

 

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) отбеляза своя 15-ти рожден ден със специално събитие "15 за следващите 15. Кой ще успява през следващите 15 г. и защо?", което се проведе на 21 юни т.г. в столицата. Просторната зала в "София хотел Балкан" се оказа тясна за над 250-те официални гости, партньори, преподаватели, студенти, медии и приятели, дошли да почетат празника. Празничното събитие бе уважено от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, министъра на труда и социалната политика доц. д-р Бисер Петков, председателя на Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание Менда Стоянова, ректори на висши училища, ръководители на банки, застрахователни и пенсионни дружества.
Форумът бе открит от доц. д-р Григорий Вазов, президент и ректор на учебното заведение. В своето емоционално слово той припомни годините на създаването на висшето училище, в които е срещнал съпротива от всички страни, в които е действал "на ръба на безумието" и е изтърпял редица непосилни трудности. Започва нов сериозен етап от развитието на висшето училище, допълни той. Предстои утвърждаване на нови принципи и правила в областта на висшето образование, а това означава съвременни технологии, изпреварващи знания, наука, полезна на практиката, и образование, подчинено на морала. Доц. Вазов подчерта, че верюуто на висшето училище е именно моралът. "Къртицата не може да възпита орела", заяви той. Висшето училище никога не е било къртица, а хората, които са го създавали, развивали и утвърждавали са мислили в посока, университетът да бъде водещ във всички стандарти.  "През цялото време, когато съм създавал този университет, съм вярвал в Бог, вярвал съм в съдбата и съм се вслушвал в сърцето си. Привличала ме е елегантността на еволюцията, но винаги съм мечтал за напрежението и неизвестността на революцията", сподели доц. Вазов.
В приветствието си към ректора и ръководството на ВУЗФ вицепремиерът Валери Симеонов изтъкна, че ВУЗФ е знаково висше училище, защото са малко такива училища, такива хора и компании, които са започнали от нищото, преодолявали са цялата съпротива и негативизъм на конкуренцията, на средата и на посредствеността и са успели да доведат своето начинание до успешен резултат. Той подчерта, че когато човек постигне своята кауза и мечта, както доц. Вазов е постигнал своята, създавайки ВУЗФ, той е допринесъл и за обществото и за държавата като цяло.
Министърът на образованието Красимир Вълчев поздрави ректора и преподавателите на ВУЗФ за безспорния успех през тези 15 г. Присъствието тук на толкова хора, ангажирани с обществения живот в България, е доказателство за високата оценка на постигнатото, добави той и обобщи, че е много трудно да се прогнозира какво ще се случи в образованието след години, тъй като ще има много нови професии, а някои стари ще се променят, ще има нови компетенции и в тази среда ще успяват гъвкавите и адаптивни структури. Ще успяват висшите училища, които са стратегически реактивни на промените в околната среда. Аз вярвам, че ВУЗФ е едно от тези висши училища, подчерта министър Вълчев.
Преди панелната дискусия бяха прочетени над 100 поздравителни адреса до ръководството на ВУЗ-а.
Генерални спонсори на събитието бяха две застрахователни компании - "ОЗК-Застраховане" и ДЗИ. Застрахователно присъствие имаше и сред основните спонсори – в лицето на "Булстрад ВИГ" и "Булстрад живот ВИГ".
От името на "ОЗК-Застраховане" поздравителен адрес до ректора на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов поднесоха изпълнителните директори на компанията – Александър Личев и Румен Димитров. "За тези 15 години Висшето училище по застраховане и финанси се превърна в емблематично място, в което студентите получават най-доброто образование. През всички тези години Вашият университет работи усилено върху личностното развитие на студентите и изграждането им като едни от най-добрите специалисти", се казва в поздравителния адрес. Александър Личев и Румен Димитров подчертаха, че в основата на засиления интерес на стотиците млади хора да получават своето образование именно във Висшето училище по застраховане и финанси са обвързаността на образователния процес с потребностите на бизнеса и пазара на труда. "Високите критерии, които отстоявате във Вашата работа утвърждават Висшето училище по застраховане и финанси като безспорен и уважаван център за подготовка на висококвалифицирани и конкурентноспособни специалисти, както и средище на богата научна дейност", посочиха още те. Изпълнителните директори на застрахователното дружество пожелаха на преподавателите във ВУЗФ да продължават да бъдат неизчерпаемият източник на мъдрост и авторитет за своите възпитаници, защото техните студентите се реализират успешно в бъдеще и прославят името на България. "Продължавайте със същата любов да предавате Вашите знания, опит и мъдрост на студентите Ви! Вие сте тези, които възпитавате в нашите деца онези добродетели, благодарение, на които българският дух и народност се съхраняват", се казва още в поздравителния адрес.  "Дерзайте и смело вървете по пътя, по който сте поели! Бъдете упорити, не спирайте да четете и да се усъвършенствате, за да имате самочувствието и увереността на личности, отговарящи на европейските стандарти!", пожелаха Александър Личев и Румен Димитров на студентите на ВУЗ-а. "Убедени сме, че всички Вие и занапред ще продължавате със същия труд и всеотдайност да утвърждавате и развивате Висшето училище по застраховане и финанси!", заявяват още изпълнителните директори на ЗАД "ОЗК-Застраховане" в поздравителния адрес.

Вицепрезидентът Детелина Смилкова говори по темата за бъдещето и за това кой ще успява през следващите 15 години. В словото си тя обърна внимание, че във ВУЗФ бъдещето се случва сега, че промените се правят "в движение", за да се отговори на динамиката на съвремието, а студентите придобиват знания наравно с колегите си от най-престижните ВУЗ-ове по света. "Университетът на бъдещето обучава на безценни човешки умения, създава условия за иновации, представлява естествена среда за сътрудничество, дава достъп до интердисциплинарни знания и умения, играе свързваща роля между бизнеса, правителствата и обществото, свързва теорията и практиката, непрекъснато се самообучава. Всичко това във ВУЗФ вече е факт. Ние не знаем как ще изглежда новото образование, но трябва да експериментираме, трябва да променяме учебните планове и програми, за да подготвяме студентите за новото им бъдеще", допълни тя.

Програмата са събитието бе организирана в три панела.
Първият панел бе посветен на връзката бизнес – образование и изследвания.
Участници в него бяха младата генерация доценти във ВУЗ-а: доц. д-р Даниела Колева, доц. д-р Юлия Добрева, доц. д-р Станислав Димитров, доц. д-р Жельо Христозов, доц. д-р Али Вейсел и доц. д-р Виржиния Желязкова - заместник-ректор по учебната дейност и качеството. Те разказаха за модерното учебно съдържание и новостите в преподаваните дисциплини, с което ВУЗФ е лидер в бизнес образованието в България. Панелистите подчертаха, че връзката на образованието с работещия бизнес формира двустранна полза. От една страна, бъдещите висшисти усвояват теорията и практиката заедно и излизат подготвени за реалния бизнес, а от друга – работещият бизнес вижда потребностите на младото поколение и се адаптира към нужндите на бъдещето. Успехът е резултат на съвкупност от професионални и от определени личностни качества. И затова ВУЗФ подготвя младите хора не само като професионалисти, но и подпомагайки личностното им израстване, обобщиха преподавателите.

Вторият панел бе насочен към лидерството и дигиталната трансформация.
Идеята на организаторите бе ВУЗФ да бъде показано през през погледа на партньорските организации. Участници в тази дискусия бяха: гл. ас. д-р Радостин Вазов, изпълнителен директор на ВУЗФ; Росица Тонева, директор "Управление на човешкия капитал" във Fibank; доц. д-р Наталия Футекова, управляващ съдружник на ERP България; Милин Джалалиев, управляващ директор на Saatchi & Saatchi България; Лора Крумова, Галя Щърбева и Петко Гюлчев, създатели на Медийна академия "Българион"; Мариела Рунтева, представител на "Трейс Груп Холдинг" АД. Новият лидер трябва да създава консенсус и да изгражда усещане за споделена цел. Вероятно най-голямото предизвикателство е да се разбере разликата в поколенията – около тези идеи се обединиха участниците в дискусията. "Всичко, което правим във ВУЗФ, е в някакъв смисъл предизвикателство към статуквото. Вярваме в това предизвикателство. Вярваме в различното мислене. Начинът, по който предизвикваме статуквото, е като създаваме уникални образователни продукти. Но това не се получава случайно. Целта не е просто да намериш партньори, а да работиш с хора, които вярват в онова, в което вярваш и ти", заяви изпълнителният директор на ВУЗФ гл. ас. д-р Радостин Вазов.

Третият панел бе посветен на дискусията какво дава и как променя ВУЗФ. Участници в завършващата дискусия бяха днешните студенти и докторанти на МУЗ-а. Идеята бе 15-те годинии изграждане и развитие на висшето училище да бъдат показани през очите на  студенти, докторанти и алумни общността. Участници в дискусията бяха: доц. д-р Евгени Евгениев, зам.-ректор по европейските проекти и продължаващото обучение на ВУЗФ; Емилияна Китанова, завършила магистърската програма по "Журналистика, продуцентство и финанси" във ВУЗФ, в момента редактор в Нова телевизия; Снежана Йотинска, кандидат-докторант по финанси; Димитър Вучев, главен редактор в Bloomberg TV Bulgaria, алумни на ВУЗФ; София Вълчева, студент в I курс, специалност "Бизнес психология и човешки ресурси". Възпитаниците на ВУЗФ изтъкнаха основните конкурентни предимства на учебното заведение пред останалите висши училища: образователни програми в партньорство с частния сектор, качество на преподаване, лично отношение към всеки един студент. "ВУЗФ ни дава увереност, че практически знаем как се случват нещата, че можем да изпитаме усвоените знания и умения в реална среда и да се докажем", споделиха младите хора. 

На своя рожден ден висшето учебно заведение се похвали със 7 успешни съвместни бакалавърски и магистърски програми с Университета в Шефилд; 18 магистърски програми в партньорство с бизнеса; 3750 реализирани студенти (от тях над 30 души са в бордове на компании, 35% заемат позиции в средния мениджмънт, над 20% са във висшия мениджмънт); 630 ученици, преминали обучение в академията за новите бизнес лидери на ВУЗФ.

Празничният ден продължи с тържествен коктейл. По време на официалната част приветствие към ректора на ВУЗФ, ръководството и студентите на висшето училище отправи доц. д-р Бисер Петков, министър на труда и социалната политика. Последва и церемонията по награждаване със специални грамоти и отличия на заслужили преподаватели и служители във ВУЗФ. Бившите ректори на ВУЗФ, проф. д.ик.н. Михаил Динев и доц. д-р Георги Николов бяха удостоени като почетни ректори на ВУЗФ. Сред отличените бяха още Детелина Смилкова, гл. ас. д-р Радостин Вазов, проф. дпн Сава Гроздев, доц. д-р Виржиния Желязкова, доц. д-р Евгени Евгениев, доц. д-р Григор Димитров, проф. д-р Радослав Габровски, Мирена Шилева, Недко Минков, Марио Каменов и Юлияна Георгиева. Президентът и ректор на ВУЗФ доц. д-р Григорий Вазов беше удостоен с почетното звание President and Rector Еmeritus на Висшето училище по застраховане и финанси, за изключителните му заслуги за създаването, развитието и утвърждаването на ВУЗФ по случай 15-годишнината от неговото основаване. Доц. Вазов обяви и победителя в конкурса за пълна стипендия за обучение в бакалавърските програми на ВУЗФ -  Виктория Василева от ЕГ "Бертолт Брехт", гр. Пазарджик. Студентите от първи курс във ВУЗФ наградиха ректора с кутията на знанията и му благодариха за непрекъснатата мотивация и вдъхновение за успех, с които ги насърчава да се развиват и да следват мечтите си. Екипът на ВУЗФ пък му подари най-искрените си слова под надслов "За мен ВУЗФ е..." под формата на кратко видео, което впечатли всички присъстващи на коктейла. Емоционалната вечер продължи с много поздравления и  настроение, с което екипът на ВУЗФ постави началото на следващите 15 успешни години.

ИНСМАРКЕТ беше медия партньор на събитието.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив