28 Март 2024, 20:01 Днес (11) | Вчера (12)

Вече ще издават шофьорски книжки и за три дни

04 Август 2021 17:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 4 август 2021, 17:11

Хората с универсален електронен подпис пък ще могат да получават удостоверения и на електронна поща

Въвеждат ускорена услуга за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство – до три работни дни от приемането на заявлението. Този вид услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяната на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства поради изтичане/ изтекъл срок на валидност, промяна в данните на водача - смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация, издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР. Услугата ще се предоставя и в звената на Дирекция "Български документи за самоличност", когато подмяната на свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи – лична карта, паспорт. Във връзка с въведената нова възможност са създадени и нови образци на заявленията. В документа е предвидена и обикновена услуга за подмяна на чуждестранно СУМПС с българско. Срокът е до 30 дни от приемането на заявлението, което се подава само в звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР.  Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ -неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.
Укорената услуга стана възможна с приетите днес от кабинета промени в Правилника за издаване на българските лични документи.
С цел намаляване на административната тежест за гражданите, с изменението на Правилника се урежда и възможността удостоверение, съдържащо данни от информационните фондове, свързани с издаването и ползването на български лични документи, което се издава на лице, притежаващо валидно удостоверение за универсален електронен подпис, да се получава на посочен от подателя електронен адрес.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив