25 Април 2024, 00:31 Днес (0) | Вчера (12)

МВФ: "Криптоизацията" на развиващите се пазари заплашва финансовата им стабилност

04 Октомври 2021 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 октомври 2021, 08:42

Според МВФ е трудно да се прецени точното ниво на приемане на криптовалута в развиващите се икономики

Появата на цифрови валути на развиващите се пазари може да предизвика "криптоизация" на местните икономики, потенциално да подкопае валутния и капиталовия контрол и да наруши финансовата стабилност, заяви в петък Международният валутен фонд, цитиран от БНР. През последната година биткойнът и останалите криптовалути повишиха като цените си, така и популярността си, като развиващите се пазарни икономики като Виетнам, Индия и Пакистан отбелязват бърз растеж в някои мерки за приемане на цифровите валути, посочва американската компания, изследваща блокчейн търговията Chainalysis.
На теория криптовалутите предлагат по-евтин и бърз начин за изпращане на пари през границите. Поддръжниците им казват, че цифровите валути като "стабилните криптовалути" (stable coins) също така могат да помогнат за защита на спестяванията от висока инфлация или колебания в местните валути.
През септември 2020 г. Салвадор стана първата страна в света, приела биткойн като законно платежно средство, като поддръжниците отбелязаха, че целта е да се намалят разходите за милиарди долари парични преводи, изпращани до централноамериканската държава.
МВФ обаче заяви, че неподходящите макроикономически политики и неефективните платежни системи са сред двигателите за приемане на криптовалути в развиващите се икономики, заедно с примамката за бързи печалби, която също така развълнувала инвеститорите по целия свят.
Според МВФ е трудно да се прецени точното ниво на приемане на криптовалута в развиващите се икономики.
Фактори като ниския авторитет на централните банки и слабите вътрешни банкови системи, които могат да подхранват "доларизацията", също могат да допринесат за нарастващото използване на криптовалутите, добави Фондът.
Доларизацията е мястото, където чужда валута - обикновено валутата на САЩ - се използва в допълнение към или вместо вътрешна валута. Високата инфлация или нестабилността на местната валута са сред двигателите на процеса.
Широкото приемане на "стабилни криптовалути", предназначени да поддържат стабилна стойност и се считат за полезни за спестявания и търговия, също може да създаде значителни предизвикателства чрез засилване на съществуващите сили за доларизация, каза МВФ.
"Доларизацията може да попречи на ефективното прилагане на паричната политика на централните банки и да доведе до рискове за финансовата стабилност чрез несъответствия във валутата в балансите на банките, фирмите и домакинствата", се казва в доклада на международната организация.
"Криптоизирането" също може да се превърне в заплаха за фискалната политика, като цифровите активи вероятно улесняват укриването на данъци, добави МВФ.
Фондът призова развиващите се страни да засилят макроикономическите политики и да разгледат възможните ползи от емитирането на цифрови валути на централните банки (CBDC) като отговор на възхода на криптовалутите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив