28 Март 2024, 22:28 Днес (11) | Вчера (12)

ЕЦБ: Европейците желаят цифровото евро да бъде неприкосновенно, безопасно и евтино

14 Април 2021 17:06 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 април 2021, 17:06

ЦБ ще реши през следващите месеци дали да започне двугодишен анализ на цифровия европроект

Гражданите от еврозоната очакват предложеното от ЕЦБ цифрово евро да бъде частно, безопасно и евтино, показа проучване на Европейската централна банка, която преди време предупреди, че всяко едно пускане на дигитална валута ще отнеме няколко години, съобщава Ройтерс, цитирана от БНР. ЕЦБ проучва електронна форма на пари в брой, за да допълни банкнотите и монетите в опит да ограничи конкуренцията на криптовалутите като Bitcoin, Tether и предложената от Facebook цифрова валута Diem. Според ЕЦБ поверителността - ключова характеристика на парите, която някои се страхуват, че ще се загуби при преминаване към електронно платежно средство, е приоритет номер едно както за частните лица, така и за специалистите. "За участниците в обществената консултация, най-важните характеристики на дигиталното евро са неприкосновеността на личния живот, сигурността и широката използваемост", каза членът на управителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета пред членовете на Европейския парламент. ЕЦБ ще реши през следващите месеци дали да започне двугодишен анализ на цифровия европроект. Панета посочи, че това ще бъде последвано от "няколко години" на осъществяване, преди да бъде взето окончателно решение дали да се пусне или не цифрово евро. Това може да отнеме общо пет години, добави той.
Консултацията беше отворена за всеки и няма статистическа стойност. В самото проучване ЕЦБ не попита дали участниците в него изобщо искат цифрово евро.
Дигиталното евро ще даде на притежателите преки вземания от ЕЦБ, което ще го направи по-безопасно от сметка, държана в търговска банка или в дигитален портфейл.
Това породи някои опасения, особено от германската централна банка Бундесбанк, че хората по време на криза ще конвертират спестяванията си в дигитални евро, влошавайки банковите потоци или дори изцяло нарушавайки бизнес модела на финансовия сектор.
Консултацията, проведена от ЕЦБ показа, че половината от анкетираните подкрепят въвеждането на таван за това колко цифрови евро могат да се притежават от всеки гражданин или диференцирано изплащане, при което салдата над определен праг се санкционират.
Две трети от анкетираните заявиха, че електронните парични средства трябва да се предлагат от посредници от частния сектор и да се интегрират в съществуващата платежна система, а една четвърт от тях също така искат цифровото евро да се предлагат като "смарт карта" или телефонно приложение, така че да могат да се харчат и офлайн, а не само онлайн.
Други централни банки по света също работят по подобни проекти, като Китай вече изпълнява пилотни програми за цифров юан.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив