25 Април 2024, 17:12 Днес (13) | Вчера (12)

САЩ обвиниха китайската Huawei в измама

29 Януари 2019 09:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 януари 2019, 09:05

Компанията е е обвинена в редица престъпления - от банкови и финансови измами до възпрепятстване на правосъдието и заговор за кражба на търговски тайни

Американското министерство на правосъдието повдигна снощи обвинения срещу "Хуавей текнолъджис" (Huawei Technologies), няколко от подразделенията ѝ и нейния финансов директор Мън Ванчжоу, предаде БНР, позовавайки се на БТА.  "Хуавей" е обвинена в редица престъпления - от банкови и финансови измами до възпрепятстване на правосъдието и заговор за кражба на търговски тайни от компанията Ти-мобайл Ю Ес (T-Mobile US Inc.), съобщи Ройтерс.

Други обвинения са повдигнати срещу главния изпълнителен директор на китайската фирма Мън Ванчжоу за нарушаване на американските санкции срещу Иран.

"И двата вида обвинения показват нахалните и упорити действия на "Хуавей", целящи да експлоатират американските компании и финансови институции и да заплашват свободния и справедлив глобален пазар", заяви директорът на ФБР Кристофър Уей.

Китай нарече "политическа манипулация" повдигането на обвинения срещу "Хуауей".

"От известно време САЩ използват силата на държавата, за да дискредитират и смажат определени китайски фирми и техния легитимен и легален бизнес", се казва в изявление на говорителя на китайското външно министерство.

"Налице е силна политическа мотивация и политическа манипулация зад тези действия", се допълва в документа.

На пресконференция изпълняващият длъжността министър на правосъдието на САЩ Матю Уитакър изрази благодарност към канадските власти, които задържаха финансовия директор на "Хуавей" през декември във Ванкувър, съобщава ТАСС. Уитакър съобщи, че в момента САЩ действат за екстрадицията на Мън Ванчжоу.

Американските обвинения засилват натиска върху "Хуавей", най-големия производител на телекомуникационна техника в света, от правителството на САЩ, което се опитва да попречи на американските компании да купуват рутери и суичове от "Хуавей" и притиска съюзниците си да направят същото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 25 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8302
GBP 2.4796 2.4887 2.2756
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив