28 Март 2024, 22:52 Днес (11) | Вчера (12)

Във Фукушима e открито ново изтичане на замърсена вода

03 Октомври 2013 14:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 3 октомври 2013, 15:09

Tова е вторият подобен инцидент през последните два месеца

 Операторът на повредената атомна централа във Фукушима, TEPCO съобщи в четвъртък, че още един резервоар със силно замърсена вода е прелял, a количеството най-вероятно е отишло в Тихия океан, съобщи агенция Reuters. Tова е вторият подобен инцидент през последните два месеца.

 

Последните злополуки на мястото поставиха под въпрос способността на енергийната компания TEPCO да извърши сложния процес по почистването, който може да трае десетилетия. От фирмата обещаха да наблюдават резервоарите по-старателно и да подобрят контрола над водата. "Последните течове показват, че усилията на TEPCO не са достатъчни", заяви Йошихиде Суга, говорител на правителството. "Правителството ще предприеме мерки за справяне със замърсената вода", каза Суга и допълни, че е мислел, че ситуацията е под контрол.

TEPCO разчиташе на бързо построените резервоари, в които да съхранява допълнителната вода за охлаждането на повредените реактори в АЕЦ "Даиичи" във Фукушима. След земетресението и последвалото цунами през март 2011 три от реакторите там претърпяха ядрена авария и водородни експлозии. От енергийната компания съобщиха, че изтеклата вода е съдържала 200 000 бекерела на литър бета-излъчващи радиоактивни изотопи, включително стронций 90. Допустимото ниво на стронция е 30 бекерела на литър.

Причината за изтичането е човешка грешка. Около 430 литра замърсена вода са изтекли за 12 часа, след като работник грешно е изчислил колко може да побере резервоара, който освен това е в наклонено положение заради неравния терен. Това съобши говорителят на TEPCO Масаюки Оно пред репортери. "Компанията пълни резервоарите до краен предел, защото няма къде да държи насъбралата се замърсена вода", обясни Оно. Той добави, че водата най-вероятно е изтекла в канал, който води до Тихия океан, намиращ се на 300 метра от резервоара.

 

След като отричаше неколкократно, през юли TEPCO признa, че токсичните води от повредения реактор се оттичат в Тихия океан. Измерената радиация от изтичащата вода достига до пристанището около централата, заявиха служители. Това не представлява заплаха за околната среда и за други страни, защото радиацията ще бъде разредена от морето. От ТЕPCO също са открили високи нива на радиация около други резервоари, което по всяка вероятност показва, че има структурни проблеми и при останалите резервоари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив