29 Март 2024, 09:06 Днес (1) | Вчера (11)

КФН: Втората пенсия да се актуализира от 1 юли всяка година

14 Януари 2021 14:25 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 януари 2021, 14:24

Промените в КСО за фазата на изплащане да важат и за професионалните фондове

Четири становища са постъпили в Комисията по труда, социалната и демографската политика на Народното събрание по повод промените в Кодекса за социално осигуряване, внесени от Министерски съвет на 05.01.2021 г. Това са становищата на Българската стопанска камара (БСК), Социалното министерство (МТСП), Комисията за финансов надзор (КФН) и браншовата пенсионна асоциация (БАДДПО). Вчера ИНСМАРКЕТ писа, че парламентарната социална комисия одобри промените в КСО, уреждащи фазата на изплащане на пенсиите от допълнителното задължително пенсионно осигуряване. Очаква се утре проектът да влезе на първо четене в пленарната зала.
Надзорът принципно подкрепя предложените промени, като прилага предложения за развиване на законопроекта и подобряване защитата правата на осигурените, се казва в приложено писмо от председателя на КФН Бойко Атанасов. В становището на Регулатора е отбелязано, че регулацията на изплащането на пенсии е уредена само за универсалните фондове и предлага промените да важат и за професионалните фонове. На следващ етап трябва да бъде развита и регламентацията на фазата на изплащане и от доброволните пенсионни фондове, за да бъде обезпечен биометричният риск и да има яснота и правна сигурност  за инвестиционния риск.
Промените дават право на дружествата да уреждат видовете пенсии, покритите рискове и начина на определяне размера на плащанията. Тази разпоредба, разписана в правилника на всеки пенсионен фонд, може и да дава гъвкавост, но крие рискове продуктите да застрашават интересите на потребителите. От КФН предлагат самият КСО да урежда тези моменти, както и в приложение в кодекса да бъдат изведени формули за изчисляване на плащанията.
От Комисията предлагат още фондовете за разсрочени плащания и тези за изплащане на пожизнени пенсии да имат статут на юридически лица.
При актуализацията на пенсията от КФН посочват, че към момента единственото условие сега е актуализацията да става с поне 50 на сто от разликата между постигнатата доходност и техническия лихвен процент. Останалите 50% от превишението на доходността над техническия лихвен процент служат за буфер във фонда за изплащане на пожизнени пенсии, но отсъства задължение пенсионното дружество да използва този буфер, вместо да намалява пенсията при доходност по-ниска от техническата лихва. Според КФН това е в ущърб на пенсионерите, защото те поемат основната част от инвестиционния риск, а получават само част от постигнатата доходност. Подобни съображения са валидни и за разсрочените плащания. От КФН предлагат допълнителната пожизнена пенсия за старост, срочната професионална пенсия за ранно пенсиониране и разсрочените плащания да се актуализират ежегодно от 1 юли с 50 на сто от дохода от инвестиране на средствата във фондовете за извършване на плащанията за предходната година, ако има такъв в съответния фонд. На актуализация подлежат плащанията, отпуснати поне 6 месеца преди края на предходната година.
От КФН настояват и да се разшири кръгът на наследниците, ако пенсионерът почине, като бъде включен пълният списък по Закона за наследството.

Припомняме, от пенсионната асоциация също предложиха промени преди гласуването на законопоректа в НС. Сред предложенията са да се върне идеята за забрана за прехвърляне между фондовете 5 год. преди пенсиониране.

Социалното министерство и БСК посочиха, че подкрепят предложенията за промяна в КСО и нямат допълнителни възражения.

Според приетите в социалната комисия промени в КСО частните фондове ще плащат три вида пенсии:

- пожизнено - за хората, които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да получат поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. Тук се предлагат и два подварианта - гарантиран период на изплащане или разсрочена пенсия за определен брой години, като срокът на плащането и размерът ще бъдат избирани от пенсионера;

- разсрочено - за хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 пъти размера на минималната;

-еднократно - за хората с по-малко от 3 минимални пенсии в партидите си.

Втората пенсия ще може да се взема 1 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране от НОИ. Наследяване ще има само ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период или ако е била разсрочена.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив