18 Април 2024, 12:26 Днес (4) | Вчера (11)

БСК очаква фалити и съкращения заради цената на тока

06 Юли 2012 09:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 юли 2012, 09:46
Под лиценза на creativecommons

Миналата седмица стана ясно, че цената на тока ще се повиши с 13%, вместо заплануваните 10%

 

След шоковото повишение на енергията ще се повишат и цените във всички сектори, защото пазарът ще реагира превантивно на изненадващия скок на цената на тока. Няма отрасъл, в който да няма енергия.

Това прогнозира шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев, цитиран от БНР. По думите му е трудно да се прогнозира колко ще е поскъпването, но безусловно то ще е в сферата на хранително-вкусовата промишленост, металургията и химическата промишленост.

Миналата седмица стана ясно, че цената на тока ще се повиши с 13%, вместо заплануваните 10%. Обяснението от ДКЕВР бе повишеното изкупуване на количества електроенергия от ВЕИ, които се плащат от НЕК на преференциални цени. Последваха протести от опозиция, синдикати и работодателски организации. Според тях тази цена не само ще удари пряко семейните и фирмени бюджети, но и ще доведе до повишение на цените на стоките.

Поскъпване на тока с 8% (от общо 13%) се дължи на задължителните плащания за тока, изкупен от слънчевите инсталации, които са включени към енергийната система само през последните два месеца. Ако не беше зелената енергия, поскъпването щеше да е едва с 5 на сто, обясниха шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев и министър Добрев.

Добавката за зелена енергия, която е част от сметките за ток и заради която цената на електроенергията скочи с 13 процента от 1 юли, е необосновано висока, алармираха вчера от асоцияцията на фотоволтаиците. Има  разлика от близо 70 милиона лева между изчисления на ДКЕВР и данни на Асоциацията, касаещи сумата, която Националната електрическа компания трябва да плати за произведения ток от фотоволтаични централи, обявиха те.

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче заяви пред БНР, че тази оценка се основава на неверни данни. До 1 юли НЕК е платила 120 млн. в повече от сумата, която е могла да събере чрез "зелената добавка", а вече с въведените в експлоатация към 1 юли възобновяеми източници и дори при добавката, която е определена в цената и която предизвика това голямо увеличение, този дефицит може би ще нарасне с поне още 100 млн., т.е. никога и по никакъв начин не е имало ситуация, в която НЕК в качеството си на обществен доставчик да събира повече средства чрез "зелената добавка", отколкото се плаща като преференциална цена на производителите на "зелена енергия".

На практика няма регулация на възобновяемите енергийни източници, каза още Данев. Най-енергоемка е металургията. Цената за гражданите се увеличава с 13 на сто, за бизнеса – с 16 на сто. Това дългосрочно обрича цялото благосъстояние на населението, категоричен е той.

Според него такова кръстосано субсидиране има само в България – където цената за бизнеса е най-голяма. Това противоречи на всякаква икономическа логика, подчерта шефът на стопанската камара. Той прогнозира съкращаване на производството, съкращаване на работни места, отказ от инвестиции, влошаване на търговския баланс, тъй като металургията е един от спонсорите на търговския износ.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 17 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8387
GBP 2.4796 2.4887 2.2891
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив