23 Април 2024, 20:52 Днес (6) | Вчера (13)

КЗК поряза КФН за таксите на застрахователните брокери

19 Октомври 2018 17:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 октомври 2018, 17:22

За антимонополната комисия размерът на таксата ограничава конкуренцията

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прие становище, отнасящо се за таксата за общ финансов надзор, събирана от Комисията за финансов надзор (КФН) от застрахователните брокери. Според антимонополната комисия, някои разпоредби от Закона за Комисията за финансов надзор са в състояние да породят негативни последици за конкурентната среда на пазара на услугите по застрахователно посредничество.

Проучването на КЗК е установило, че размерът на таксата за осъществяване на общ финансов надзор от КФН на застрахователните брокери и срокът за нейното заплащане са от естеството да създадат условия за ограничаване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.

По мнение на КЗК, размерът на таксата ангажира немалък финансов ресурс на предприятията и би могъл да породи негативен ефект върху конкурентната среда и интересите на потребителите, които ползват застрахователни продукти. С оглед на това Комисията предлага изменение на размера на посочената такса, като се постигне точният баланс между интересите на една част от застрахователните брокери, за които таксата в сегашният размер е твърде висока и интересите на КФН, свързани с бюджетната самостоятелност на институцията и осигуряването на необходимите финансови средства за ефективното осъществяване на възложените й със закон правомощия.

От КЗК считат, че еднократното събиране на таксата в пълен размер и то още в началото на всяка календарна година би могло да постави в затруднено финансово положение част от поднадзорните лица. С оглед на това КЗК предлага да бъде предвидена нормативна възможност за разсроченото й плащане.
Комисията за защита на конкуренцията предлага Народното събрание да измени законовите разпоредби в съответствие с изложените мотиви.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив