29 Март 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (11)

Как да опазите автомобила при наводнение и свлачище?

21 Януари 2021 13:51 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 януари 2021, 14:04

Със сигурност има полезни ходове, които могат да бъдат предприети, стига да ги знаем

Какви са последствията за автомобила при наводнение и свлачище и какво да правите? Вместо преспи сняг, наводнения заляха редица части от страната, а на места се активизираха и свлачищни процеси. В тази ситуация автомобилите се оказват изключително податливи на рискове. Какви са те и какво да предприемете? Екпертът на СБА Светозар Димитров обобщава и дава съвети за адекватна реакция.

Какви са рисковете за автомобила при наводнение?

Лесно може да подцените движещата се вода. Шофирането през нея може да повлече колата с лекота направо от пътя – дори и при привидно слабо наводнение. А то може да прикрива и други опасности. Не забравяйте, че водата винаги е една и съща отгоре, а това, което е отдолу рядко може да бъде видяно или предвидено. Всяко пренебрегване на тези рискове може да се окаже фатално. Почти половината от всички смъртни случаи при наводнения в Съединените щати се случват в превозни средства. Затова никога не шофирайте през наводнен път или мост, а потърсете различен маршрут, по възможност по-високо. Информирайте се за наводнени райони онлайн или чрез традиционните медии.

Какво да правите, ако автомобилът се наводни?

Не надценявайте техническите характеристики на колата, когато решавате да шофирате през наводнен участък. Около 16 см вода са достатъчни, за да бъде достигнато дъното на повечето автомобили, а това може да доведе до затруднение в маневрирането или пълна загуба на контрол. Нещо повече – поток с височина от 16 см може да събори възрастен човек – затова не влизайте в движеща се вода. Нейната скорост има своето значение. Ако е възможно, избягвайте всякакъв контакт с наводнението. То може да бъде в съприкосновение с електричество от паднали електропроводи.

Не оставайте в наводнена кола. Ако в автомобила вече прониква вода, откопчайте коланите и бързо напуснете през страничния прозорец. Ако прозорците не се отварят, ще трябва да излезете през вратата. Но няма да можете да я отворите, докато налягането на водата не бъде изравнено между външната и вътрешната част на автомобила. Това означава, че ще трябва да изчакате водата да влезе в колата и да се напълни до около нивото на вратата. Това звучи ужасяващо, но само така ще се отворят вратите. Вижте в интернет за видеоклипове, онагледяващи правилната реакция, при настъпване на подобна ситуация.

Какво да предприемете, ако автомобилът е наводнен, докато е паркиран?

Ако наводнението частично или изцяло е потопило автомобила, то може да нанесе значими щети и да доведе до скъпи ремонти. Ето какво да проверите, след като водите се отдръпнат:

  • Обърнете внимание на дълбочината на водата спрямо колата. Не опитвайте да я стартирате – това ще причини повече щети, ако в двигателя има вода.
  • Заемете се с изсушаването на автомобила възможно най-скоро. Потърсете пътна помощ, за да транспортирате возилото до по-високо място, където да изсъхне. Маслото може да се нуждае от смяна. Полезно е също да знаете, че солената вода води до повече корозия.
  • Застрахователната компания ще направи оценка колко големи са щетите, причинени от наводнението. Но и сами може да направите някои допълнителни проверки, които включват:

- Пръчката за измерване на маслото – потърсете водни капчици, които вероятно показват, че в двигателя има вода. Сменете маслото.
- Проверете интериора. Ако водите са били дълбоки около 20 см, водата вероятно е стигнала до вътрешността на колата.
- Отстранете цялата влага. Може да го направите с уред, изсмукващ вода напр. прахосмукачка с такава функция. - Вентилатори и обезвлажнители ще спомогнат за ускоряване на процеса на сушене.
- Проверете електрическите компоненти. Може да се наложи механик да ги замени.
- Проверете резервоара за гориво. Може да се наложи източване на горивото.


Какво да правите при свлачище?

Подобно на наводненията, свлачищата могат да нанесат значителни щети. Терминът свлачище описва земни движения надолу, които могат да се движат бавно и да причиняват щети постепенно или да се движат бързо, унищожавайки имуществото и отнемайки живот внезапно и неочаквано. Повечето свлачища са причинени от природни сили или събития, като проливен дъжд и топене на сняг, земетресения, гравитацията. Свлачищата, свързани с периоди на обилни валежи или бързо топене на сняг, често влошават последиците от наводненията. Площи, изгорени от горски пожари, също са особено податливи на свлачища. Отломките по пътищата са често срещани по време на дъждовни бури.

Свлачищата обикновено стават в райони, където са се случвали и в миналото. Научете за риска от свлачищни процеси във вашия район – в България има над 1800 свлачища. Създайте и поддържайте собствен комплект за аварийна готовност. Бъдете особено внимателни при шофиране – следете за срутена настилка, кал, паднали камъни и други индикации за възможни отломки. Ослушвайте се за необичайни звуци, които могат да означават движещи се отломки – например пропукване на дървета или камъни.  Ако сте близо до поток или канал, бъдете нащрек за внезапно увеличаване или намаляване на водния поток и забележете дали водата се променя от бистра към кална. Такива промени могат да означават, че има движение на отломки нагоре по течението, така че бъдете готови по-бързо да се отдалечите от мястото.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив