02 Май 2024, 00:49 Днес (0) | Вчера (0)

КРС: За първи път използват кратките номера за измама

03 Юли 2014 10:50 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 3 юли 2014, 10:50

Комисията за регулиране на съобщенията проверява сигнала

За нова измама с есемеси ни алармираха зрители на Нова телевизия. Ужилените вече са над 700 души. "Проблемът е такъв, че става дума за кратки номера, докато Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) регулира услугите с добавена стойност, т.нар. войсоувър услуги. Сега за първи път се случва да използват кратките номера за измама”, обясни за "Здравей, България” председателят на КРС Веселин Божков. Той допълни, че в комисията обаче не е постъпила нито една подобна жалба.
 
Ася в момента кандидатства за работа и кандидатства на няколко места чрез една от популярните онлайн платформи за намиране на работа. Един ден получава странен есемес: "Здравейте, кандидатствали сте за работа и интервю. Това ли е телефонът, на който да ви уведомим за решението ни? Отговорете с RR на латиница”. Ася отговаря, но следва нов, уточняващ есемес, на който пак отговаря. В крайна сметка се оказва, че всеки есемес е струвал на младото момиче по 6 лв. с ДДС. "В конкретния случай фирмата, наела този номер, има база данни с номера, взети от някъде. За съжаление, не можем да знаем откъде. От тази база данни от номера е изпратила въпросните съобщения”, обясни Димо Димов, представител на фирмата, дала под наем номера 1982, от който Ася е получила съобщението.
 
Димов обясни, че с получаването на първите оплаквания на потърпевши веднага е бил спрян достъпът до платформата на нелоялния клиент. Димо Димов не успя да назове конкретното име на клиента, наел платформата, но по информация на Нова ТВ става въпрос за "Национална агенция за презентации”. От въпросната фирма, по думите на Димов, обяснили, че номерата са получени, посредством форма за регистрация в техен сайт.
 
"Ние ще направим проверка, но по моя информация, тази фирма не за първи път се проявява”, обясни председателят на КРС Веселин Божков. Той изрази съмнението, че операторът на платформата, чийто представител е Димо Димов, бил притеснен и умишлено прикривал фирмата, ползвала под наем номера 1982.
 
"Имам и подозрението, тъй като тези кратки номера се дават само за определено време, че самият оператор на платформа е оставил активиран този линк и в този аспект те са се възползвали”, допълни Веселн Божков.
 
Той обясни, че КРС са реагирали веднага на сигнала на Нова ТВ и че в момента никой не може да получи подобен есемес.
 
"За мен това е измама, но не съм аз органът, който ще я квалифицира по този начин. КРС ще сезира прокуратурата за казуса, както и Комисията за личните данни”, заяви Божков.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 01 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8248
GBP 2.4796 2.4887 2.2881
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив